Waarom je geen bouillonblokjes moet gebruiken

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
door Dirk Jan van Baarwoensdag, 01 december 2021 om 8:14
bruhwurfel 1
Zonder veel moeite gerechten op smaak brengen met een simpel, klein en goedkoop blokje. Het is te mooi om waar te zijn en het is dan ook niet waar. Bouillonblokjes zijn ultrabewerkte producten met vaak dubieuze samenstellingen. In haar laatste nummer analyseerde de Belgische vereniging Test Purchases de samenstelling van bijna 31 bouillonblokjes. Geconcentreerde toevoegingen, zout, soms zelfs suiker en palmolie... Onze culinaire assistenten zijn verre van onberispelijk.
In vrijwel alle blokjes zitten glutamaten en smaakversterkers. Natriumglutamaat wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor het "Chinese restaurantsyndroom" . Het kan misselijkheid, braken, maagkrampen, allergische reacties, hoofdpijn veroorzaken. Bij bepaalde doses kan het zelfs in verband worden gebracht met verhoogde insulinespiegels en te hoge bloeddruk .
Volgens de testen bevat het ene blokje meer rommel dan het andere. Maar zelf af en toe bouillon trekken en in kleine porties bewaren in de vriezer is een stuk verstandiger en gezonder