Zijn dit Corona-tenen?

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zondag, 03 mei 2020 om 7:26
merlin 172080117 c3a7b19b 1404 4a2c abbd e7f682113861 jumbo
Vóór de uitbraak van het coronavirus zag Dr. Lindy Fox, dermatoloog in San Francisco, vier of vijf patiënten per jaar met wintertenen.
De afgelopen weken heeft ze er tientallen gezien.
'Plotseling worden we overspoeld met wintertenen', zegt dr. Fox tegen de New York Times. 'En het gaat om de mensen die eerder nooit wintertenen hadden - zoiets hebben ze nog nooit gehad. '
Het is ook niet de tijd van het jaar voor wintertenen, die worden veroorzaakt door een ontsteking in kleine bloedvaten als reactie op koude of vochtige omstandigheden. 'Meestal zien we het verschijnsel midden in de winter.'
Dr. Fox is niet de enige die overstelpt is met rode tenen. In Boston zegt Dr. Esther Freeman, directeur van een dermatologiekliniek, dat haar telegeneeskundekliniek ook 'helemaal vol tenen zit. Ik moest extra klinische sessies toevoegen, alleen om voor teenconsultaties te zorgen. '
De wintertenen dienen zich aan als alweer een tekenend symptoom van infectie met het coronavirus. De meest opvallende symptomen zijn een droge hoest en kortademigheid, maar het virus is in verband gebracht met een reeks ongebruikelijke symptomen, zoals geestelijke verwarring en een verminderd reukvermogen .
Wintertenen staan nog niet op de lijst symptomen, maar volgens Amerikaanse dermatologen horen ze daar wel op. Zij vinden dat als iemand wintertenen heeft, die persoon moet worden getest op corona.
Ook uit Spanje, België en Italië komen berichten over opmerkelijke klachten van patiënten, aan tenen, achilleshielen en voetzolen. Meestal bij kinderen of pubers.
"De belangrijkste boodschap aan het publiek is niet in paniek te raken - de meeste patiënten die we met deze dit soort klachten zien, doen het buitengewoon goed", zegt Dr. Freeman.
Bron(nen): New York Times