Sterven aan verkoudheid: jaarlijks 35.000 doden in Europa door sluipende epidemie

gezondheid
zaterdag, 19 november 2022 om 7:41
121544074 m
Jaarlijks overlijden meer dan 35.000 mensen in Europa aan infecties veroorzaakt door bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica, berekende de Europese gezondheidsdienst ECDC. We hebben sinds de uitvinding zo kwistig antibiotica gebruikt dat veel bacteriën een sluipweg hebben gevonden om ziek te maken ondanks antibiotica. “Het grote gevaar is dat wij op den duur misschien geen antibiotica meer hebben die normale infecties kunnen bestrijden. Het aantal verschillende antibiotica op de markt is zeer klein: er wordt niet veel ontwikkeld en er worden geen nieuwe antibiotica getest. Bacteriën raken dan resistent. Ook tegen reserveantibiotica, een laatste redmiddel. Uiteindelijk kun je dan sterven aan een banale verkoudheid.” zegt Onderzoeker Tropische Bacteriologie Liselotte Hardy in De Morgen.
“De bacteria wordt ongevoelig voor antibiotica. Het is een soort van genetische verandering in de bacterie. Als een bacterie nooit in contact komt met een antibioticum, is die gevoelig en dan werkt een kuur. Maar bij antibioticagebruik gaat de bacterie terugvechten en ondergaat ze veranderingen. Daarmee wordt de overlevingskans van de bacterie op den duur verhoogd, en dat wordt dan de norm. Die bacteriën overleven en gaan zich voortplanten.
“Resistentie tegen antibiotica ontstaat onder andere door langdurig of vaker gebruik van hetzelfde type antibioticum. Ook bij verkeerd gebruik kunnen resistente bacteriën ontstaan, bijvoorbeeld als antibiotica worden gebruikt wanneer het eigenlijk niet nodig is.”
“Als je een kuur krijgt voorgeschreven, is het sowieso belangrijk de hele kuur af te maken. Je krijgt twintig pillen en na tien denk je: ik voel me beter. Maar de bacteriën zitten nog in je lichaam. Als die niet meer worden aangevallen door antibiotica, zullen ze zich voortplanten. Het is belangrijk om de kuur tot het eind te nemen en te zorgen dat alles verdwenen is. Maar het allerbeste is om geen antibioticum te nemen als het niet nodig is.”
Bron(nen): De Morgen