De fabel van de spermatozoo

HET RUMOER
door Admin
woensdag, 21 oktober 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het is alweer 25 jaar geleden dat J.H.Donner een stuk schreef, dat beroemd zou worden in de schaakliteratuur. Het stuk heet De fabel van de spermatozoo en het beschrijft hoe rivaliserende organismen zich opofferen om één van hen een bepaald doel te laten bereiken
De fabel gaat over de spermatozoïde die als eerste bij de eicel aangekomen voor de grootse taak om “bij haar in te gaan”. Daarvoor moet hij het vrouwelijk pantser penetreren, maar dat kan hij niet alleen. Hij heeft de hulp nodig van de andere spermatozoïden, dus van zijn directe concurrenten.
Alleen samen kunnen zij voldoende zuur produceren om één hunner het vrouwelijk bastion te laten slechten. Volgens Donner vinden er wonderbaarlijke onderhandelingsprocessen plaats om die ene uitverkoren spermatozoïde op te tillen in de vaart van het leven. De bereidheid van de rivalen om zichzelf voor hun concurrenten op te offeren, zag Donner als een noodzaak om iets te bereiken. Zo kun je bijvoorbeeld nooit een schaaktoernooi of een wielerwedstrijd winnen, wanneer jouw concurrenten weigeren zichzelf uit te schakelen door het nemen van onnodige risico’s.
Datzelfde mechanisme, maar dan met een negatieve afloop, moet ook werkzaam zijn geweest bij de ondergang van de DSB.
Bron(nen): Max Pam Globe