Economen gebruiken 2 vragen om tamelijk precies te voorspellen of je gaat scheiden

Liefde, relaties, geluk
zondag, 30 oktober 2016 om 7:29
welingelichtekringen header 1
Begin met jezelf 2 vragen te stellen. 1. Op een schaal van 1 tot 5, met 1 als veel slechter en 5 als veel beter, wat denk je ov er je eigen geluk als je zou scheiden? 2. Hoe denk je dat het geluk van je partner zou veranderen als jullie uit elkaar gaan?
In een onderzoek van economen van een gerenommeerde Amerikaanse universiteit werden die 2 vragen gesteld aan 3597 paren. Dat gebeurde 2 keer. De eerste keer in 1987 en zes jaar later nog een keer. In die periode scheidde 7 procent van de paren. Logisch is dat de stellen waar beide partners zeiden dat ze zich na een scheiding veel slechter zouden voelen minder vaak uit elkaar gingen (4,8 procent toch nog, overigens) En de stellen die beide verwachtten dat ze gelukkiger zouden worden scheidden vaker.
Maar het interessantst bleek het te gaan met stellen die niet goed wisten hoe erg een scheiding was voor de ander. Die bleken echt in de problemen. Als een van de twee partners zich over de mening van de ander met 2 punten of meer vergistte (dus op de vraag over het geluk van de ander een 5 gaf, terwijl het een 3 was) was de kans dat ze zes jaar later uit elkaar waren heel veel hoger dan gemiddeld. Degenen die niet veel van elkaar wisten hadden een 2 keer hogere kans op een scheiding. Daar komt het blijkbaar allereerst op aan: dat je weet wat in de ander omgaat.