Iedereen gaat wel eens vreemd: is dat echt zo?

Liefde, relaties, geluk
donderdag, 27 oktober 2022 om 18:06
anp 405934383
De rij BN'ers die weleens een scheve schaats reed, lijkt eindeloos. Van Waylon tot Marco Borsato en van Gijs van Dijk tot Charly Luske. Zijn het vooral de zich onoverwinnelijk wanende polderberoemdheden die een slippertje maken of is dat écht zo normaal?
Nee, dat is het niet, weet Bram Buunk, hoogleraar evolutionaire sociale psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Uit onderzoek weten we dat bijna alle mannen, en 80 procent van de vrouwen, fantasieën hebben over buitenechtelijke relaties", vertelt hij aan RTL Nieuws. "Maar dat is wel wat anders dan het ook écht doen."
En als het dan wel gebeurt, zijn het dan vooral mannen die het doen, zoals bovengenoemd lijstje suggereert? Tja, wel iets vaker. Uit internationaal onderzoek blijkt dat 22 tot 25 procent van de mannen weleens is vreemdgegaan en 11 tot 15 procent van de vrouwen. Het zijn dus lang niet alle mannen en zeker niet alle vrouwen.
Bovendien zijn de seksuele escapades buiten het echtelijk bed meestal eenmalig, aldus Buunk. Het gaat dus in verreweg de meeste gevallen niet om langdurige affaires.
En kunnen we een enkel avontuurtje nog wel vergeven, dat geldt niet voor al wat langer duurt. "We weten dat langere affaires wel vaker tot een scheiding leiden."