De beste amateur ooit

Een sympathiek artikel in The Wall Street Journal over Jacques Henri Lartigue (1894-1986), de Franse fotograaf die zo achteloos te werk ging dat je bijna niet goed kunt begrijpen waarom zijn foto's toch zo meesterlijk zijn. 
Zijn hele leven leek wel in het teken te staan van het geluk; zijn werk is gevuld met weelderige decors, charmante vrouwen, heerlijke landschappen en mensen die zich in deze vrijgestelde wereld overgeven aan plezier. Lartigue verkeerde veel aan de Cote d'Azur, toen nog een plek voor de happy few, en het lijkt wel of dat landschap speciaal voor hem gemaakt was. 
Eigenlijk zijn de foto's die Lartigue in zijn kindertijd maakte al meesterlijk en dat ging zijn hele lange leven zo door. Lang geleden zond de televisie een portret van hem uit en het mooie was: hij wilde niemand ook maar iets wijzen maken. Hoe kwam het toch dat hij zulke bijzondere foto's maakte, wilde de interviewer weten. "Op het juiste moment klik doen," was het antwoord. 
Je kunt hier heel lang, maar ook heel kort over nadenken om het te beamen: inderdaad, op het juiste moment klik doen - dat is fotograferen in essentie. 
Lartigue is allang dood, maar gelukkig zijn er veel mooie fotoboeken van hem. Koop ze!

Bron(nen):   The Wall Street Journal