Twee nieuwe kranten (op internet)

Media
door Admin
vrijdag, 05 juni 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In Frankrijk heb je twee nieuwe kranten die allebei (alleen) online verschijnen: Mediapart.fr en Rue89.com.
Bij Mediapart is Edwy Plenel de baas, voorheen vermaard onderzoeksjournalist bij Le Monde en laatstelijk hoofdredacteur aldaar. Hij heeft er net weer een rechtszaak wegen smaad op zitten, omdat Mediapart een bekende bankier beschuldigde van te innige banden met president Sarkozy.
Plenel wil met zijn krant in het hart van de Franse politiek zitten en onthullingen moeten de titel gezag geven. Er werken 25 ervaren journalisten, afkomstig van grote titels als Le Monde, Marianne en Liberation. Wie de (voortreffelijke) krant online wil lezen, moet ervoor betalen; dat lijkt Plenel de enige echte manier om onafhankelijke journalistiek te bedrijven (Franse kranten zijn veelal in handen van wapenfabrikanten en andere ondernemers).
Het streven is 50.000 betalende lezers, er zijn tot nu toe 13.000. Iedere maand komen er zo’n duizend abonnees bij. Kosten per maand: 5 a 9 euro.
Rue89.com is al bijna twee jaar oud en opgericht door twee Liberation-veteranen. Rue89 moet het van advertenties hebben en is gratis op het net te lezen. Ook de makers van Rue89 willen niets te maken hebben met eigenaren die zo hun wensen hebben wat betreft de inhoud. Volgens hen zijn die 'oude' eigendomsverhoudingen de belangrijkste reden waarom de Franse pers in een crisis verkeert.
Rue89 schrijft beschouwingen, doet eigen onderzoek en probeert waar mogelijk de lezer te laten participeren. Er werken twintig journalisten en dagelijks heeft de krant meer dan 500.000 pageviews.
Toch is leven van advertentie-inkomsten op dit moment niet mogelijk. De tijden zijn ronduit slecht en een goed financieringsmodel is er dus nog niet.
Maar het feit dat de ‘grote’ Franse titels in enorme problemen zitten, is voldoende reden om door te gaan op de ingeslagen weg.