Wat is het grootste dier dat een slang kan opeten?

Slangen zijn extreem succesvolle dieren. Op een paar verdwaalde eilandjes na kunnen ze overleven in elke uithoek van de aarde.

"Ze leven in zout water en in zoet water. Sommigen leven in de grond, anderen hoog in bomen. Er zijn slangen in Zuidoost Azië die van boom naar boom glijden," zegt expert Kevin Calhoon van het Tennessee Aquarium in Chattanooga.

Er zijn ook grote verschillen in wat slangen eten. "Sommigen eten enkel wormen, anderen grote zoogdieren als herten," weet zoöloog Julia Klaczko. Slangen hebben een bijzondere relatie met eten. Omdat ze hun lichaam niet hoeven te verwarmen hebben ze veel minder calorieën nodig dan warmbloedige dieren. Onderzoekers schatten dat vrouwtjesslangen om in leven te blijven en te reproduceren slechts 3 procent van de hoeveelheid voedsel nodig hebben vergeleken met een warmbloedig dier van dezelfde grootte.

Slangen hebben het wel lastiger dan andere dieren wat eten betreft. Ze hebben geen ledematen om hun prooi in bedwang te houden of naar binnen te duwen, legt Klaczko uit. Ook missen ze tanden om hun voedsel goed te kunnen kauwen. Ze hebben geen andere optie dan hun prooi in één keer door te slikken.

De grootste dieren die een slang opeet zijn normaal gesproken herten en vee, maar er zijn gevallen bekend van slangen die krokodillen en hyena's naar binnen werkten. In 2018 was er in Florida een python van 14 kilo die een hert opat van 16 kilo. Het is de grootste prooi tot jager ratio die is gedocumenteerd voor pythons.

In 2017 is een 25-jarige man opgegeten door een slang in Indonesië, zo meldde National Geographic in dat jaar. Afgelopen jaar is naar verluidt nog een 54-jarige vrouw gedood en opgegeten door een reusachtige python.

Bron(nen):   Live Science