Het is echt waar: natte sneeuw op komst

Zijn we net helemaal in zomerse sferen na een heerlijk zonnig weekend, gaat het weer sneeuwen. Volgens de meteorologen van Weerplaza kunnen we onze winterjas wel weer van zolder halen.

“Er breekt een koude periode aan en wie vrijdag een hoed opzet, ziet hem misschien ook nog wel een beetje wit worden als net die lokale bui overtrekt”, aldus weerman Raymond Klaassen. De boosdoener is een hoge drukgebied boven Scandinavië. Daardoor waait er zeker tot het weekeinde nog een gure noordoostenwind. “Het wordt vrij schraal weer,” stelt Klaassen. “Ondanks dat er vaak ook veel zon is heeft de temperatuur moeite om op te lopen. Zeker de mensen die vroeg op pad moeten doen er goed aan muts en handschoenen weer voor het grijpen te hebben. Het wordt vooral door de wind weer koud in de vroege ochtend.”

Vanaf vandaag gaan de temperaturen zakken. Morgen wordt het nog maar maximaal 12 graden. Donderdag blijft het kwik hangen op een graad of tien en vrijdag is het dieptepunt met amper 8 graden. In de nachten koelt het af tot het vriespunt of zelfs een graadje daaronder. De noordoostenwind maakt het allemaal extra naar. En vergeet de regen op vrijdag niet. “Er kunnen dan buien ontstaan die makkelijk gepaard kunnen gaan met hagel en natte sneeuw. De meeste kans op deze buien maken het noorden en noordwesten, maar het zal mij niet verbazen als een enkele bui wat verder landinwaarts kan komen,” vertelt de weerman.

Één lichtpuntje: na het weekend keert de lente terug. Op dinsdag kan het op veel plaatsen alweer 15 graden worden met een zonnetje erbij.