Honderden olifanten overleden in Botswana en niemand weet waaraan

Klimaat, natuur en milieu
donderdag, 02 juli 2020 om 12:57
anp 91335816
De afgelopen twee maanden zijn er in Botswana zeker 350 olifanten overleden aan een nog onbekende oorzaak. Dat meldt BBC News woensdag.
Sommigen lagen met hun gezicht naar beneden wat wijst op een plotse ineenstorting. De meeste karkassen zijn gevonden in de buurt van waterbronnen in de noordelijke delen van de Okavango-delta, een beschermd gebied voor olifanten.
Botswana heeft de grootste olifantenpopulatie ter wereld met meer dan 135.000 dieren. Lange tijd gold het land als een veilig gebied voor de majestueuze dieren, maar de laatste jaren rukken stropers op.
Hoewel de stropers niet zelden cyanide gebruiken om de olifanten te vergiftigen lijkt dat nu niet het geval, omdat de slagtanden nog intact waren en aaseters als hyena's en leeuwen niet dood zijn gevonden. Ook andere doodsoorzaken als droogte of antrax sluiten de lokale autoriteiten uit.
"We hebben nog nooit meegemaakt dat zoveel olifanten in één keer zijn overleden als er geen sprake was van droogte," zegt bioloog en directeur van National Park Rescue, Niall McCann, tegen de BBC. Hij denkt nog steeds aan een mogelijke ziekte als oorzaak.
Getuigen zagen hoe sommige olifanten voor ze stierven tijdenlang in rondjes liepen, wat zou duiden op neurologische schade. Onderzoek moet uitwijzen wat de doodsoorzaak precies is. Binnen enkele weken worden de resultaten verwacht.
Bron(nen): BBC Science Alert