Burgeroorlog in Nederland?

Opinie
door Admin
zaterdag, 22 augustus 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Staat Nederland een burgeroorlog te wachten?
Dat is zeer wel mogelijk, aldus schrijver/essayist Ian Buruma vandaag in NRC Handelsblad, al vermijdt hij dit woord zorgvuldig.
Aanleiding voor zijn betoog is het ontslag in Rotterdam van bruggenbouwer Tariq Ramadan. Buruma noemt het opvallend dat Ramadan een haatsymbool is geworden onder mensen die het eens zijn met de ideeen van Geert Wilders. In Nederland is de afkeer van moslims langzamerhand zo groot dat alles en iederen op een hoop wordt gegooid.
Iemand als Ramadan wil dat Europese moslims zich gedragen als democratische burgers. Zelf is hij een gelovige, maar ook een democraat. Edoch, in de ogen van velen is de islam als zodanig een bedreiging voor de westerse beschaving en is degene die toenadering zoekt een laffe collaborateur, een islamitsiche wolf in schaapskleren. Buruma zegt dat dit klimaat vermoedelijk een gevolg is van de globalisering. Voor veel mensen in achterbuurten is de globalisering een bedreiging - banen verdwijnen, mensen komen van elders tussen hen in wonen en nationale regeringen hebben steeds minder macht. In arme buurten komt die klap veel harder aan dan in Wassenaar of op de Amsterdamse grachten en van dit nieuwe onbehagen maakt iemand als Wilders handig gebruik, al erkent Buruma dat menige immigrant hier door zijn gedrag ook geen reclame maakt voor de aanwezigheid van veel buitenlanders. Maar nu de crux van zijn betoog. Als veel Nederlanders inzake moslims niet langer het verschil wensen te zien tussen gelovigen en revolutie, tussen orthodoxie en geweld, dan gaan er verschrikkelijke dingen gebeuren. Dan zal de samenleving verdeeld raken in twee kampen tussen moslims en niet-moslims. "En dan begint het bloed pas goed te vloeien." Islamitische extremisten willen niets liever, zo beweert Buruma. En sommige Nederlandse racisten zullen deze ontwikkeling ook met tevredenheid zien plaatsvinden. Maar het zou kunnen dat er op dit moment veel sympathisanten van Geert Wilders zijn, die nog een keer gaan schrikken als ze ontdekken wat er staat te gebeuren.
Bron(nen): NRC Handelsblad