'Crypto is geen zeepbel. Het is zwendel en oplichterij'

Opinie
maandag, 14 november 2022 om 7:17
114462075 m
'Crypto is geen zeepbel. Het is zwendel en oplichterij. Een scam van historische proporties. Het failliet van cryptobeurs FTX bewijst dat. Bezit van beleggers werd gebruikt om mee te speculeren, investeringsfondsen werden ‘gedekt’ met zelfgedrukt nepgeld, er zaten achterdeuren in de boekhouding. Voor miljarden aan inleg is verdwenen." Topeconoom Mathijs Bouman windt er in het FD geen doekjes om. Hij vond al langer dat crypto nutteloos was, hij denkt nu dat het ook gevaarlijk is.
"Ze zijn ongeschikt als betaalmiddel, zorgen voor zinloos energieverbruik en veel te volatiel om als oppotmiddel serieus te nemen. De enige reden om een bitcoin, ethereum of Dogecoin te kopen, is omdat iemand er later misschien nog meer voor wil betalen. Een klassieke zeepbel."
En nu blijkt dat er door de fondsen ook eenvoudig kan worden gezwendeld, schrijft hij. En hij gelooft niet dat FTX, de failliete oplichtersbeurs, de enige is. "Is FTX de uitzondering? Doen andere cryptobeurzen het wel netjes? Wie dat nu nog gelooft is rijp voor nog een rondje oplichting."
Bron(nen): FD