'Echte strenge lockdown is onvermijdelijk'

Opinie
woensdag, 17 november 2021 om 6:17
anp 430814332
Het virus is nu overal. Er zijn honderdduizenden mensen besmet, dus de kans dat je in contact komt met het virus is zeer groot. Nu al zakt de zorg door zijn hoeven. Volgens steeds meet experts is de boterzachte lockdown die nu van kracht is onvoldoende om het tijd te keren.
Een van hen is oud-hoofdinspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg Wim Schellekens, lid van het kritische Redteam. Hij schrijft op twitter:
"Dit gaat komende 3 weken volledig uit de hand lopen: zorginfarct, zwart scenario: vreselijk!
Huidige aangescherpte maar veel te slappe maatregelen + boosters + 1G/2G + ophoging IC-capaciteit (onmogelijk) brengen besmettingen niet snel omlaag. Nu lockdown onvermijdelijk, helaas!
Ja, het kan niet anders."
In de Kamer komt ook de fractie van de PvdA tot de conclusie dat een strenge lockdown onvermijdelijk is. Ook het RIVM denkt dat de huidige maatregelen te weinig opleveren. Het 3G-beleid is namelijk niet opgewassen tegen de aantallen positieve coronatests die momenteel gemeld worden. "Het beleid is erop gericht om deze situatie te voorkomen. Als het aantal besmettingen al zó groot is, zijn aanvullende maatregelen nodig", legt RIVM-epidemioloog Susan van den Hof uit in gesprek met NU.nl.
Het is vrijwel onvermijdelijk dat er een echte lockdown komt. En hoe eerder de regering die conclusie trekt, des te korter kan die duren. En andersom: hoe langer er wordt geaarzeld, des te langer moet het land op slot.