Grenzen aan de Westerse macht

Opinie
door Admin
donderdag, 29 oktober 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het Duitse Die Zeit is bij uitstek het blad voor grote vragen (en dito antwoorden). Vandaag publiceert de site van het weekblad een actueel essay onder de titel Die Grenzen westlicher Macht.
Wat wilde George W. Bush ook al weer?
HIj wilde het hele islamitische rijk - van Marokko via Palestina, Irak, Iran en Afghanistan tot aan Pakistan - omtoveren in welvarende democratieen. Het middel dat hij daarvoor wilde gebruiken was het leger.
Na de val van Saddam Hussein is een voorzichtig en broos begin gemaakt met de democratisering van Irak. Je zou mogen hopen dat de rest nu wolgt, want wie wie er niet in vrijheid en welvaart leven?
Eh... misschien zijn er mensen die dit niet willen.
De balans van alleen al deze week is: 120 doden bij een bomaanslag in Bagdad, 9 doden bij een bomaanslag in Kaboel, 93 doden bij een bomaanslag in Peshawar (foto). De beoogde democratiseringszone is een oorlogszone geworden. Het idee om van buitenaf een heel werelddeel is democratiseren blijkt eerder een wensdroom dan realiteit.
Inmiddels is president Obama aan de macht en ook hij denkt met legers (meer soldaten) de overwinning te kunnen behalen. Maar wat is de conclusie als je kijkt naar de huidige stand van zaken?
Het Westen is niet bij machte om deze regio zijn wil op te leggen.
Bron(nen): Die Zeit