Impeach de Paus!

Opinie
donderdag, 19 maart 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
"We zijn erg boos op Bernie Madoff en de rovers van AIG, maar laten we ook nog wat woede bewaren voor Paus Benedictus XVI," schrijft professor Robert S. McElvaine, gastcolumnist in On Faith, een samenwerking van de Washington Post en Newsweek. "Nadat hij in 2006 eerst de moslims beledigde door te betogen dat Mohammed 'alleen maar slechte en onmenselijke dingen' had gebracht, nadat hij daarna de vrouwen had beledigd door hen nogmaals uitdrukkelijk uit te sluiten van het ambt, nadat hij daarna kwalijke zaken deed met een ontkenner van de Holocaust, is Benedictus zijn bezoek aan Afrika nu begonnen met de stelling dat condooms AIDS alleen maar verergeren."
McElvaine schrijft dat hij katholiek is, maar dat er grenzen zijn aan de gekte. Volgens hem is niet het gebruik van condooms een zonde in Gods ogen, maar het verbieden daarvan. Vanwege de overbevolking en vanwege AIDS." "Laten we een beweging beginnen in de katholieke kerk voor impeachment van de paus. En als we hem van zijn troon hebben gestoten, laten we daar dan een vrouw op zetten."
In The Independent wordt geopperd dat de paus zijn 'absurde' idee dat condooms AIDS verergeren heeft opgedaan bij wijlen kardinaal Alfonso Lopez Trujillo, die in 2003 beweerde dat HIV door condooms heen kon glippen, zodat een condoom een onterecht gevoel van veiligheid verschaft. Maar misschien bedoelde de paus ook dat condooms soms scheuren of doelde hij op andere technische bezwaren.
Overigens is het Vaticaan kennelijk (alweer) geschrokken van de wereldwijde woede. Op de officiële website is de tekst van de paus geretoucheerd. De gewraakte opmerkingen maakte hij tegenover journalisten in zijn vliegtuig. Hij sprak daar over 'condooms'. Op de site is dat veranderd in 'voorbehoedmiddelen'. Verder zei hij live dat condooms AIDS veregeren. Online staat dat er het risico bestaat dat voorbehoedsmiddelen AIDS verergeren.
Welke uitspraken van de paus onfeilbaar zijn, die in het vliegtuig of die op de site, kan nog een interessante theologische discussie opleveren.