Obama ziet Europa niet staan

Opinie
dinsdag, 17 november 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Een jaar geleden dacht menigeen dat de verhoudingen tussen Europa en Amerika zouden verbeteren met de verkiezing van Barack Obama. Maar de nieuwe liefde ziet Europa niet staan.
Berlijn was in 2008 wel goed genoeg voor een verkiezingstoespraak, maar Obama ontbrak vorige week bij het feestje naar aanleiding van het 20-jarig jubileum van diezelfde Muur. Daarvoor was misschien een goede reden. Obama had Angela Merkel, die in Washington het Congres toesprak, kort geleden al gezien (al vertelde hij haar niks over het niet doorgaan van de verkoop van Opel), en bereidde bovendien een bezoek aan Azië voor.
Voor Obama is China belangrijker dan Europa. Hij lijkt er ook geen problemen mee te hebben als Amerika en China als de Grote Twee is onderonsjes over de wereld gaan regeren.
De goed ingevoerde John Vinocur (al sinds mensenheugenis Europees correspondent voor The New York Times) noteert het gemopper en de teleurstelling daarover in Europa, waar Obama nog wel populair is onder het publiek, maar niet onder zijn collega-staatslieden. Die voelen zich door de afstandelijke Obama in de kou gezet.
Vinocur concludeert dat dit zeker niet zal verbeteren als Europa straks geen zwaargewicht als Tony Blair, Joschka Fischer of Carl Bildt tot zijn 'gezicht' kiest, maar een man of vrouw zonder profiel (de naam Balkenende valt niet eens).
De pijnlijkste opmerking komt overigens van Nicolas Sarkozy. De Franse president stelde onlangs bitter vast dat George W. Bush nog meer interesse voor Europa had dan Obama. Was dat ook niet een beetje te verwachten, met een Amerikaanse president wiens 'roots' eerder in Azië en Afrika liggen dan in het blanke Europa?