Hamas-leider bezoekt de Gaza-strook

Khaled Mesjaal, de politieke leider van Hamas, heeft vandaag voor het eerst sinds 37 jaar voet op Palestijnse bodem gezet toen hij bij Rafah de grens tussen Egypte en Gaza overstak. Mesjaal, die eerder dit jaar vanuit Syrië naar Qatar verhuisde, was in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog van de Westoever met zijn familie naar Jordanië gevlucht, waar Israëlische agenten in 1997 nog een poging ondernamen om hem te doden met een giftige injectie. Tijdens zijn tweedaagse bezoek aan Gaza zal Mesjaal naar de huizen gaan van sjeik Ahmed Yassin, de oprichter van Hamas die in 2004 door Israel werd vermoord, en van Ahmed Al-Jabaari, de militaire commandant van de organisatie die vorige maand omkwam bij een Israëlische luchtaanval. Die actie leidde toen tot een kortstondige oorlog tussen Israel en Hamas, die na bemiddeling door Egypte werd beëindigd met een staakt-het-vuren dat door Hamas als een overwinning wordt beschouwd. Morgen (zaterdag) zal Mesjaal een massabijeenkomst in Gaza-stad toespreken ter viering van die 'overwinning' en van het 25-jarig bestaan van Hamas. Mesjaal knielde na binnenkomst in Gaza met tranen in de ogen op de grond en zei onder meer: “Er zijn geen woorden om Gaza te beschrijven, zijn helden, zijn martelaren, het bloed, de moeders die hun zonen verloren. Ik hoop dat God van mij een martelaar zal maken in het Palestijnse land van Gaza.”

Bron(nen):   Al Jazeera  New York Times    

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  “Die actie leidde toen tot een kortstondige oorlog tussen Israël en Hamas”
  Nee, die man werd gedood omdat Hamas zo’n 11000 raketten op Israël had afgevuurd in de afgelopen jaren. Zelfs de PvdA vond het zelfverdediging wat Israël deed.

 2. Jeroen Biegstraaten

  Die laatste zin, geef het even de tijd, dat zal gewoon een feit worden, daarna hangt zijn sjaal om zijn kist heen.
  Kan ie dat Mesjaal gewoon echt waarmaken.

 3. willemZ

  “Er zijn geen woorden om Gaza te beschrijven, zijn helden, zijn martelaren, het bloed, de moeders die hun zonen verloren. Ik hoop dat God van mij een martelaar zal maken in het Palestijnse land van Gaza.”

  Hoeveel er ook mis in de verhouding Israël – Palestijnen (en dat is veel – niet in de laatste plaats door de volstrekt achterlijke politiek van Netanyahu). Van dit soort gelul word ik dus zo langzaamaan ook helemaal doodziek. Stompzinnige retoriek van het allerberoerdste soort waar leiders uit het Midden-Oosten in uitblinken: bloed, martelaren en zonen.
  Kom op stoere jongens, geef jullie vrouwen en dochters eens wat invloed, misschien dat er dan wat common sense in de politiek komt.

 4. 21-12-12 StartTijd

  Zolang je Israel niet erkend zal het nooit wat worden. Als je de haat van Mahmoud ook hoort dan lijkt vrede verder weg dan ooit en moet er nu wel iets gebeuren met de enorme troepen opbouw.
  Weer zogenaamd raketten naar Turkije.
  Het kost allemaal niks.

  Natuurlijk is het daar fout gegaan.
  Als de Duitsers de Joden niet geprobeerd hadden uit te moorden.
  Wat dus niet gelukt is.
  Wel 6 miljoen Joden vergast e.d.

  Deze wereld kent alleen vergelding.
  Misschien moeten we het maar eens afmaken.
  Er valt hier toch niks meer te winnen.
  Onze hele westerse ekonomie drijft of moord.
  Dus laten we de hand even in eigen boezem steken.
  We zijn triest en hopeloos verloren.

Reacties niet toegestaan