Luxemburgse premier sneuvelt door een afluisterschandaal

  De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker zat al op zijn post toen Francois Mitterand nog over Frankrijk regeerde en Kohl over Duitsland. Hij was de langszittende premier van heel Europa, maar nu is hij ineens weg. Hij is in opspraak gekomen in een afluisterschandaal dat het Groothertogdom Luxemburg op zijn grondvesten doet daveren. De geheime dienst SERL zou zich schuldig gemaakt hebben aan corruptie, het afluisteren van politici en een handel in gestolen wagens hebben opgezet. Juncker heeft daarmee allemaal niks te maken - sterker: hij werd zelf ook afgeluisterd - maar las premier wordt hij wel verantwoordelijk gehouden voor het schandaal Als staatshoofd zou Juncker de geheime dienst onder controle moeten hebben gehouden, maar het feit dat hij zelf ook werd afgeluisterd deed het Luxemburgse parlement twijfelen dat hij daarin zou slagen. Hij besloot de eer aan zichzelf te houden en af te treden.
Ook in Europa speelde Juncker een niet onbelangrijke rol. In 2004 werd hij genoemd als mogelijke voorzitter van de Europese Commissie, maar uiteindelijk werd dat de huidige voorzitter José Manuel Durão Barroso. Va, 2005 tot begin dit jaar was hij voorzitter van de eurogroep, de EU-landen die de euro als munteenheid gebruiken. Hij is daar opgevolgd dor de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.
Of Juncker zich bij de nieuwe verkiezingen - waarschijnlijk nog dit jaar - opnieuw verkiesbaar stelt, is niet bekend. Maar de eurofiel maakt zich weinig zorgen over de toekomst. In 2014 komen zowel de topfuncties in de Europese Commissie als de Raad van Europa vrij