EU-onderzoek: Georgië begon de oorlog

Na een onderzoek dat negen maanden heeft geduurd, is een team van de Europese Unie tot een conclusie gekomen in een slepende kwestie: Georgië is in de zomer van vorig jaar begonnen met de gevechten die uitmondden in een oorlog met Rusland.
Hoewel ook Rusland wordt bekritiseerd, is de duidelijke uitkomst van het onderzoek volgens The Wall Street Journal een overwinning voor Moskou. Het zal voor de Georgische president Micheil Saakasjvili een stuk moeilijker worden om aanspraak te maken op Westerse steun.
Het rapport dat is opgesteld onder leiding van de Zweedse diplomate Heidi Tagliavini is onverbiddelijk helder in zijn conclusie als het terugblikt op de Georgische aanval op Tschinvali (in de opstandige deelrepubliek Oost-Ossetië). "Geen van de verklaringen die de Georgische autoriteiten hebben aangevoerd om de aanval op een of andere manier te legitimeren, leveren een geldige verklaring. Er was geen sprake van een op handen zijnde massale Russische interventie."
De oorlog begon toen de Georgiërs in de nacht van 7 op 8 augustus Zuid-Ossetië binnenvielen, onder begeleiding van zware bombardementen. Bij de gevechten kwamen naar schatting 850 mensen om het leven.
Het rapport bekritiseert ook Rusland, vooral omdat de Russen niet hebben verhinderd dat Zuid-Ossetische milities overgingen tot een etnische zuivering in de opstandige deelrepubliek, gericht tegen Georgische inwoners.

Bron(nen):   The Wall Street Journal