Minaretteketet

Applaus van rechts Europa voor de Zwitserse uitkomst van het referendum over de vraag: wel of geen minaret op de moskee? 
Vanuit Italië enthousiaste geluiden van de Lega Nord, die zelfs ‘vieren’ dat de Zwitsers ‘nee’ zeiden tegen de minaretten (57 procent). Laat dit een voorbeeld zijn voor Italië, zo zegt de partijleiding. En deed daarbij gelijk het voorstel een christelijk kruis op de Italiaanse vlag te borduren. 
Ook uit landen als Nederland, Oostenrijk en Denemarken kwam adhesie. Met de suggestie in eigen land eveneens snel over te gaan op een minarettenverbod.  Zie voor dit alles de eerste link. 
Het Zwitserse estalishment zit intussen lelijk in zijn maag (tweede link) met deze onverwachte uitspraak (de polls spraken al wekenlang van een nagenoeg zekere overwinning voor het ‘minaretten-zijn-oké-kamp’). 
Met onmiddellijke ingang zijn te bouwen moskee-torens verboden, maar wat veel erger is: Zwitserland staat er nu gekleurd op in de Arabische wereld en menige Zwitserse bank heeft puissant rijke klanten uit het Midden-Oosten, die wellicht not amused zijn om deze volksuitspraak. Dat krijg je als je de meest voorbeeldige democratie op aarde bent.
Moslims kunnen gewoon hun geloof blijven belijden, zo sprak de regering – verwijzend naar de ongeveer 150 moskeeën die Zwitserland telt. Ook wil de regering de dialoog inzake godsdienstkwesties aangaan en deze verklaring werd gisteren veiligheidshalve ook in het Arabisch uitgegeven.

Bron(nen):   Neue Zürcher Zeitung  Neue Zürcher Zeitung