Drijfveer van Hillen: Alles doen om Hans macht te geven

CDA-fractievoorzitter in het Europarlement Wim van der Camp,  die Hillen 35 jaar lang meemaakte, in de kamer en daarbuiten."Ik heb hem nog nooit op een collegiale actie betrapt. Nooit eens een stapje opzij ten faveure van een collega. Hillen concentreerde zich op de fractie-leiding, totdat hij er zelf inzat. Hij is een machiavellist, maar geen slechterik. Ik wéét niet wat hij wil, hij is ongrijpbaar en dat vind ik een beetje eng."
De Volkskrant schets over twee pagina's een portret van Hans Hillen, waaruit dit een mooi samenvattend citaat is. Aan de hand van mensen die hem de afgelopen 35 jaar bezig zagen ontstaat het beeld van de man die hogerop wil, ten koste van alles. Niet om een ideaal te verwezenlijken, maar om Hans Hillen te verwezenlijken. (Daartoe verft hij zelfs zijn haar...)
Opmerkelijkste nieuwe feit uit het portret van Jan Hoedeman: volgens Dries van Agt is Hillen erg intelligent.
Het Financieel Dagblad heeft ook een portret van de wankelende minister:
"Een sluwe vos, zeer geroutineerd, iemand die de kneepjes van het politieke vak kent, aldus de woordvoerder voor Defensie van de socialisten.
Geen onaardige man bovendien, vindt SP Kamerlid Van Dijk. Maar inhoudelijk maakt de minister er een potje van, vindt de SP’er: ‘Hij heeft de Kamer verkeerd geïnformeerd.’
Feit is dat Hillen de afgelopen weken op voor hem karakteristieke wijze van het ene naar het andere Kamerdebat sloft. Telkens op het matje geroepen voor incidenten die elkaar in rap tempo opvolgen bij Defensie. Voorlopig hoogtepunt daarbij vormen de malversaties en intimidaties bij de automatiseringsdienst van Defensie in Den Helder.
De incidenten overkomen de bewindsman en zijn hem nauwelijks aan te rekenen op een ministerie dat op dit vlak een twijfelachtige reputatie heeft. Maar de manier waarop hij reageert, doet in Den Haag de wenkbrauwen fronsen."

Bronnen, FD en De Volkskrant. Niet online

Bron(nen):   Financieele Dagblad (betaald)