Amerikaanse topgeneraal: Oekraïne gaat winnen

Voormalig CIA-chef en viersterrengeneraal David Petraeus gelooft dat de kans op overwinning van Oekraïne groot is. Het lijkt "steeds meer waarschijnlijk dat Oekraïense troepen veel, zo niet alle, gebieden kunnen heroveren die de afgelopen maanden door Russische troepen zijn bezet", vertelde Petraeus aan "Bild". Aan de andere kant acht hij het militaire succes van Rusland "zeer onwaarschijnlijk".

"Als de NAVO en andere westerse staten middelen blijven sturen in het huidige tempo denk ik dat de Oekraïense strijdkrachten in staat zullen zijn de oorlog te winnen.”

"Een militair succes van Rusland in Oekraïne, dat ik zeer onwaarschijnlijk acht, zou catastrofaal zijn voor de Europese veiligheid."

In deze fase van de oorlog telt vooral de logistiek, zegt voormalig commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif bij Spraakmakers.

Nu de voorraden van zowel de Russen als de Oekraïners steeds sneller opraken is de oorlog vooral een logistieke race geworden. "Veel mensen, materiaal en voorraden zijn er niet meer", zegt De Kruif. "Als je een granaten of munitie meer hebt, kun je niet overal vechten en moet je kiezen." Daarnaast is de oorlog ongekend intensief met grote menselijke verliezen aan beide zijden.

Bron(nen):   Bild  Soraakmakers