Britse regering in opspraak na gelekte video van kerstborrel: "Het was kaas en wijn"

Politiek
woensdag, 08 december 2021 om 14:26
welingelichtekringen header 1
In het Verenigd Koninkrijk is grote ophef ontstaan over een kerstborrel die vorig jaar zou hebben plaatsgevonden op Downing Street 10. Er is een video gelekt waarop te zien is hoe een woordvoerder lacherig een persconferentie over de borrel voorbereidt.
Volgens bronnen waren er tientallen mensen op een kerstborrel aan Downing Street vorig jaar. Er gold toen een zware lockdown in het Verenigd Koninkrijk: burgers mochten slechts twee mensen uitnodigen. Op de borrel werd veel gedronken, er waren veel te veel mensen en er werd geen afstand gehouden, aldus een getuige, die in de Daily Mirror spreekt van een covid-nachtmerrie.
Het filmpje van Stratton kwam terecht bij ITV. Erop is te zien hoe ze oefent voor moeilijke vragen van de pers. Een adviseur van Johnson stelt als oefenvraag: "Ik heb op Twitter gezien dat er vrijdagavond een kerstborrel op Downing Street was, heeft u die berichten gelezen?" Stratton stelt dat het niet echt een borrel was, maar "gewoon kaas en wijn" en een "werkoverleg zonder afstand te houden van elkaar." Ondertussen komt ze niet meer bij van het lachen.
Premier Boris Johnson zelf zegt in het Britse Lagerhuis dat hem verzekerd was dat er geen borrel zou zijn. Naar eigen zeggen was hij ook woedend toen hij de video zag.
Correspondent Fleur Launspach vertelt aan de NOS dat de video zeer schadelijk is voor de Britse regering. "Als er iets is wat Britten boos maakt is het dat zij strikte coronaregels opgelegd krijgen, terwijl ministers die regels zelf aan hun laars zouden lappen. Daar hebben we tijdens deze pandemie al verschillende politieke carrières op zien sneuvelen.
Bovendien laat de video zien dat er binnen Downing Street lollig wordt gedaan tijdens een periode waarin veel mensen familieleden en geliefden verloren aan covid."