Eerste door Nederland in de steek gelaten Afghanen vermoord

Politiek
door Gerard Driehuisdonderdag, 07 oktober 2021 om 7:23
anp 438783076
De Taliban hebben de vader van twee Afghanen vermoord, nadat zij door Nederland waren geëvacueerd. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer van drie hulporganisaties en twee vrijwilligers die zich inzetten voor Afghanen met een band met Nederland.
De vader zou eind augustus samen met zijn vrouw ook hebben geprobeerd om Afghanistan te ontvluchten. Zij bereikten het vliegveld niet, terwijl ze wel op de lijst van Nederlandse evacués stonden. Wat hun relatie met Nederland is, willen de hulporganisaties uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen. In de brief staat dat de rest van het gezin "gewond en doodsbang is".
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat Afghaanse achterblijvers die voor Nederland werkten, vooral buiten Kabul, in direct gevaar zijn. Een grote Nederlandse hulporganisatie ontving recentelijk ‘betrouwbare berichten’ dat een aantal medewerkers van door Nederland gefinancierde mensenrechtenprojecten door de Taliban is opgepakt en mogelijk zelfs gemarteld.
Nederland is er niet in geslaagd mensen die in gevaar zijn omdat ze met Nederland hebben samengewerkt tijdig in veiligheid te brengen. Er zijn aanwijzingen dat het ook niet serieus is geprobeerd
Bron(nen): Nos Volkskrant