Mengen op de Amsterdamse scholen

Politiek
door Admin
donderdag, 02 juli 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Amsterdamse kinderen die naar school gaan, moeten centraal worden aangemeld bij de gemeente. Zo kunnen de overwegend witte en zwarte scholen in Amsterdam een meer gemengde populatie krijgen.
Het is de kern van het advies van de Amsterdamse Adviesraad Diversiteit en Integratie om de scheiding tussen zwart en wit in het onderwijs te bestrijden. In enkele Amsterdamse stadsdelen lopen al experimenten met centrale registratie.
Wethouder Asscher (Onderwijs, PvdA) vindt het "nog te vroeg” voor een centraal aanmeldpunt: ""Nu zijn er nog te veel zwakke scholen in Amsterdam." De wethouder is nog niet toe aan dwang in deze.
Maurice Crul van de adviesraad meent dat "tal van individuele ouders een gemengde school voor hun kind willen." Hij zegt dat kwaliteitsverbetering en vermenging juist goed samengaan.
Ouders moeten volgens het advies een aantal voorkeurscholen opgeven bij het meldpunt. Blanke en gekleurde kinderen die als koppel worden ingeschreven krijgen voorrang. Scholen die niet genoeg mengen, zouden geen extra huisvesting meer mogen krijgen. Met andere woorden: straf voor degenen die niet het gangbare mulitculti-geloof aanhangen.
Amsterdam, waar meer dan de helft van de kinderen uitheems is, worstelt al jaren met segregatie. Uit onderzoek bleek vorig jaar dat een kwart van de scholen overwegend wit of zwart is. Een convenant dat twee jaar werd gesloten, heeft niet tot zichtbare resultaten geleid.
Bron(nen): NRC Handelsblad