Gidi Markuszower al weer weg, Marjolein Faber nu minister Asiel en Migratie

Politiek
donderdag, 13 juni 2024 om 19:04
bijgewerkt om donderdag, 13 juni 2024 om 19:52
collage
Nog voor hij is beëdigd is beoogd minister Gidi Markuszower alweer weg. PVV-leider Geert Wilders heeft zijn voordracht ingetrokken. In zijn plaats wordt nu Marjolein Faber minister van Asiel. Faber is nu fractievoorzitter van de PVV in de Eerste Kamer.
Markuszower werd, zoals alle potentiële bewindspersonen, gescreend door de AIVD. "De inhoud van de naslag over Gidi Markuszower was reden voor mij om zijn kandidatuur in te trekken", meldt de PVV-leider, verwijzend naar het veiligheidsonderzoek door de AIVD. Marjolein Faber, eveneens Kamerlid, komt in zijn plaats. Wilders meldt niet of zij ook vicepremier wordt.
Faber (1960) zit sinds vorig jaar in de Tweede Kamer. Ze voert daar het woord op het terrein van Justitie en Veiligheid. Jarenlang zat ze in de Eerste Kamer (2011-2023). Ze gaf daar vanaf 2014 ook leiding aan de PVV-fractie. Daarnaast was ze ruim 12,5 jaar lid van de Provinciale Staten van Gelderland.
In 2015 kwam ze in opspraak toen naar buiten kwam dat ze met PVV-fractiegeld het bedrijfje van haar zoon had betaald om de website van PVV Gelderland te beheren. Later bleek de zoon ook de website voor de PVV-fractie in de Eerste Kamer te hebben gemaakt. De kwestie had uiteindelijk geen politieke gevolgen voor Faber
In 2010 is Markuszower ook al eens door de AIVD bestemd als staatsgevaarlijk. Daarom werd hij toen geen Kamerlid. Het ging toen om zijn banden met de Israëlische politieke partij Likud en met de Mossad, de Israëlische geheime dienst. Kamerlid Markuszower is ook ooit opgepakt voor verboden wapenbezit.
Markuszower laat in een reactie weten: "Dat het allemaal Kafkaësk aanvoelt en dat een gemiddelde terrorist meer rechten lijkt te hebben dan een politicus met een scherpe mening."