"Obama is wrong"

Politiek
zondag, 29 maart 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Newsweek heeft in de editie die morgen verschijnt Paul Krugman op het omslag. Krugman is econoom, Nobelprijswinnaar, doceert aan Princeton, schrijft voor de New York Times en bovenal: hij is de lieveling van links Amerika.
Op dat omslag staat: "Obama is wrong". Krugman opent in het profiel binnenin tamelijk frontaal de aanval op het economische beleid van de president. Hij ziet er niets in dat Barack Obama voor astronomische bedragen failliete banken redt zonder dat daar veel tegenover staat. Volgens Krugman schurkt Obama veel te dicht tegen Wall Street aan en blijft hij vertrouwen op de markt, terwijl het juist de vrije markt was die ons in de penarie pracht.
Obama tracht een systeem te redden dat reddeloos is, meent Krugman, die een echte bezinning op hoe het verder moet bepleit. Want zo komen we er niet. "Obama denkt blijkbaar dat de banken in wezen gezond zijn, en tijdelijke moeilijkheden hebben. En dat bankiers weten wat ze aan het doen zijn. Dat geeft mij het gevoel dat de president en zijn mensen het contact met de werkelijkheid zijn kwijtgeraakt. Ze trekken teveel op met bankiers en dat beneemt hem het zicht op de werkelijkheid."
Bron(nen): Politico Newsweek