Opnieuw bracht Balkenende de koningin in het nauw

Politiek
door Adminwoensdag, 22 september 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Op de site van Elsevier kijkt Syp Wynia nog even terug op de Troonrede van Prinsjesdag en hij schrijft: in de reeks van (Oranje-) blunders die premier Balkenende op zijn naam had staan, voegde hij er op de valreep nog eentje aan toe. Na Margarita, Mabel en het huis van Willem-Alexander in Mozambique kan daar nu ook de Troonrede 2010 aan worden toegevoegd. Want hoe ze ook stuntelde en stamelde, de vorstin wist er gisteren toch nog een paar heuse politieke opvattingen uit te persen, die ze geacht wordt niet te hebben.
Het begon, zo schrijft Wynia, met een keiharde linkse: 'Willen wij het economisch herstel vorm kunnen geven, dan is stabiel bestuur gewenst'. Dat is in dit stadium van de formatie geen doodddoener en niet voor niks stond Job Cohen er zo tevreden bij te kijken. Boodschap: voor een echt goede regering is de PvdA-leider nodig. Ook op andere plaatsen in de tekst werd de nog te vormen regering eigenlijk vooraf al tot de orde geroepen, wat een ronduit ongebruikelijke gang van zaken is.
Het heeft er alle schijn van dat de vorstin een loopje met JP heeft genomen; volgens de overlevering is de Troonrede een werkstuk van premier en vorstin samen, wat niet wegneemt dat de ministeriële verantwoordelijkheid volledig intact is. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat Beatrix haar aandeel meer dan genomen heeft - en zo het land nog eens tracteerde op haar hoogst particuliere multiculti-wijsheden, die haar in zekere zin kwetsbaar maken.
En dit alles (opnieuw) onder het toeziend oog van de premier.
Bron(nen): Elsevier