Plasterk wil dat PvdA zich onmiddelijk aansluit bij GroenLinks

Politiek
maandag, 20 maart 2017 om 6:19
bijgewerkt om woensdag, 15 mei 2024 om 18:07
anp 324473446
Minister Ronald Plasterk vindt dat de PvdA zich onmiddellijk moet aansluiten bij GroenLinks en een gemeenschappelijke fractie moet vormen onder leiding van Jesse Klaver. In de Volkskrant schrijft Plasterk: "De fractievoorzitter van een gecombineerde fractie in de Tweede Kamer zou dan Klaver zijn (dat is dan ineens de tweede partij van het land).
Bij de formatie zouden de linkse partijen elkaar vast moeten houden; dat zou kunnen betekenen dat er een vrij minimale rechtse meerderheidsregering (of minderheidsregering) komt rond de rechtse motorblokpartijen VVD, CDA en D66. Het zou overigens ook uitzicht kunnen bieden op regeringsdeelname van links, waarbij de ene bloedgroep de vice-premier en de andere de fractievoorzitter levert."
Zo kan uiteindelijk een brede linkse partij ontstaan, stelt de PvdA-bewindsman.Het liefst moet de SP zich er ook bij aansluiten, aldus de minister van Binnenlandse Zaken."Over een jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Idealiter zouden partijen daar met gecombineerde lijsten moeten komen."