Poetin: "Het westerse liberalisme is compleet achterhaald"

Politiek
vrijdag, 28 juni 2019 om 12:55
welingelichtekringen header 1
Vladimir Poetin noemt het liberalisme, zoals we dat in het westen kennen, achterhaald. Hij deed zijn uitspraken in een veelbesproken interview met de Financial Times.
De Russische president zei dat de ideologie die decennia lang ten grondslag lag aan de westerse democratieën "zijn doel voorbij gestreefd is". De Russische leider prees ook de opkomst van het populisme in Europa en Amerika en zei dat ideeën als het multiculturalisme 'niet langer houdbaar zijn'.
"Liberalen kunnen niet meer simpelweg dicteren wat anderen moeten doen," ging Poetin verder. "Het liberalisme conflicteert met de belangen van de overgrote meerderheid van de bevolking." De Russische president, die aan zijn vierde termijn bezig is, trok verder hard van leer tegen het immigratiebeleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. "Dit liberale idee gaat er vanuit dat er niets hoeft te gebeuren. Dat migranten ongestraft kunnen doden, plunderen en verkrachten, omdat hun rechten moeten worden beschermd."
EU-president Donald Tusk reageerde fel op de uitspraken van Poetin: "Wie beweert dat de liberale democratie achterhaald is, zegt ook dat vrijheid achterhaald is, dat de letter van de wet achterhaald is en dat mensenrechten achterhaald zijn," aldus de hoogste baas van de EU.