Russisch leger beheerst Oekraïnse basis die met geweld werd overgenomen

Politiek
door Adminzaterdag, 22 maart 2014 om 16:09
welingelichtekringen header 1
Kennelijk zijn de Russen niet onder de indruk van de dreigingen en sancties van het westen, want het Russificeren van de Krim gaat in hoog tempo voort. Het Russische leger heeft na een bestorming de controle over de Oekraïense vliegbasis Belbek nabij Sebastopol. De Russen vielen de basis binnen, nadat Oekraïense militairen niet toegaven aan een ultimatum om de basis te verlaten. Zeker een journalist zou bij de inval gewond zijn geraakt, meldden lokale media. De Oekraïense commandant Joeli Mamtsjoer is door de Russen meegenomen om gesprekken te voeren over de basis. De Oekraïense militairen zijn ontwapend, meldde persbureau Reuters. Bij de inval zijn schoten gelost, meldde een ooggetuige. Ook zouden er rookgranaten zijn gegooid. Russische soldaten schreeuwden bevelen naar de Oekraïners en hielden hen onder schot met geweren. Een gepantserd voertuig reed in de ochtend de poort van de hoofdingang omver.
De Russen hadden voor de bestorming de Oekraïense militairen een ultimatum voorgelegd. De militairen moesten de basis binnen een uur verlaten, of die zou worden bestormd. Een andere militaire vliegbasis Novofedorivka in het westen van de Krim is zaterdag overgenomen door onbewapende betogers. Ook zij zouden een ultimatum hebben gekregen van het Russische leger, al waren de aanvallers ongewapend en droegen zij burgerkleding. Onder hen zouden ook bewoners zijn van de nabijgelegen gelijknamige stad.
De Oekraïense militairen zouden met rookbommen hebben gegooid. Na de bestorming werd het pand geëvacueerd. De basis is nu in handen van de Russische Zwarte Zeevloot.