Socialite die de NAVO-top om haar vinger wond, blijkt Russische spion

Politiek
zaterdag, 27 augustus 2022 om 10:07
anp 453537368
Het klinkt als een Netflix-serie, maar het is echt: Maria Adela Kuhfeldt Rivera blijkt geen Zuid-Amerikaanse sieradenontwerpster met een jetsetleven in Napels, maar een Russische spion. Dat toont onderzoekscollectief Bellingcat aan, schrijft The Guardian.
Tien jaar lang gaf Rivera zich uit voor een beroemde sieradenontwerper met een Duitse vader en een Peruaanse moeder, geboren in Callao, Peru. In die hoedanigheid kon ze dichtbij NAVO-personeel in Napels komen met wie ze menig feestje vierde. Rivera was echter een spion van de Russische militaire inlichtingendienst, de GRU.
Volgens onderzoek van Bellingcat in samenwerking met een aantal media, waaronder de Italiaanse krant La Repubblica en het Duitse Der Spiegel, was ze een belangrijke GRU-officier uit Rusland.
JuwelierswinkelRivera was wat de inlichtingendiensten een illegal noemen, een deep-cover agent, die was opgeleid om zich voor te doen als buitenlander. De inlichtingendiensten in Moskou gebruiken al sinds de vroege Sovjetperiode illegals. Soms leven ze tientallen jaren met hun valse identiteit.
De vrouw, die zich voordeed als Rivera, verplaatste zich tussen Rome, Malta en Parijs en vestigde zich uiteindelijk rond 2013 in Napels, de thuisbasis van het Allied Joint Force Command van de NAVO. Ze begon een juwelierswinkel, genaamd Serein, en leidde een actief sociaal leven.
Lions ClubMensen die haar kennen zeggen dat ze bevriend raakte met veel NAVO-medewerkers doordat ze secretaris werd bij de internationale elitevereniging, de Lions Club. Een NAVO-medewerker vertelde de onderzoekers dat hij een korte romance had met Rivera.
Normaal gesproken zijn illegals extreem moeilijk te vinden voor contra-inlichtingendiensten, maar in een wereld van biometrische gegevens, gezichtsherkenningssoftware en open source-onderzoeksmogelijkheden is het voor Rusland moeilijker geworden om zijn illegals onder de radar te houden.
Geen Europees paspoortTalloze mensen die 'Kuhfeldt Rivera' hadden ontmoet, zeiden dat ze had verteld dat haar Peruaanse moeder haar in 1980 naar de Sovjet-Unie had gebracht en haar daar had achtergelaten. Blijkbaar had ze in de loop der jaren verschillende routes geprobeerd om aan een West-Europees paspoort te komen, maar was dat niet gelukt. Daarom reisde ze nog altijd met een Russisch document.
Toen Bellingcat de vrouw op het spoor kwam, werd het de Russische inlichtingendienst vermoedelijk te heet onder de voeten en is Rivera teruggehaald naar Moskou. De vrees bestond dat andere geheim agenten met vergelijkbare paspoortnummers ook gevaar zouden lopen. Het lijkt erop dat ze sindsdien niet meer Rusland uit is geweest.
Bron(nen): The Guardian