Stenigen: Pakistan voert de sharia in

Politiek
maandag, 16 februari 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Terwijl Nederlandse troepen samen met andere Navo-landen beschaving brengen in Afghanistan - 'het is een opbouwmissie' - heeft de regering van Pakistan besloten dat in de Swat-vallei, die aan Afghanistan grenst, de Sharia, de Islamitische wet, zal worden ingevoerd. Dit is onderdeel van een vredesakkoord tussen de Pakistaanse regering en de plaatselijke Taliban. "Alle wetten die niet afkomstig zijn uit de Koran en de Sunnah worden buiten werking gesteld," heeft een medewerker van de Pakistaanse president verklaard.
Er zullen dus stenigingen komen en handen worden afgehakt en doodstraffen opgelegd. Shuja Nawaz, een analist van het South Asia Centre , zegt tegen Aljazeera dat de Pakistaanse overheid in feite het gebied aan de Taliban prijsgeeft. "Dat zal er toe leiden dat de religieuze groepen alleen maar meer zullen willen." En het zal zijn uitwerking op Afghanistan niet missen.
De Taliban heeft een overzichtelijke reden om de sharia te verkiezen boven het normale recht dat in Pakistan geldt: "Wij zijn heel conservatief. De sharia duurt veel korter. Eindeloze juridische procedures, daar houden we niet van. Wij willen snel gerechtigheid."
Hoe deze Pakistaanse stap zich verhoudt tot de wensen van Westerse beschaving-brengers weet Aljazeera niet te melden. Misschien dat minister Van Middelkoop ooit in het kader van de wederopbouw in Afghanistan ook de sharia zal bepleiten, Maar zonder zelf de eerste steen te werpen, uiteraard.
Bron(nen): Aljazeera