Trump breekt met Taiwan-beleid voorgangers en maakt China kwaad

Politiek
door anp
zaterdag, 03 december 2016 om 1:16
welingelichtekringen header 1
Toekomstig president Donald Trump heeft vrijdag telefonisch contact gehad met de Taiwanese president Tsai Ing-wen. Het is voor het eerst sinds 1979 dat er op dit niveau contact is tussen de Verenigde Staten en Taiwan. In dat jaar verbrak Washington de diplomatieke betrekkingen met Taiwan en knoopte ze juist aan met China, dat Taiwan als een afvallige provincie ziet.
Trumps transitieteam, dat hem voorbereidt op zijn tijd in het Witte Huis, meldde dat de twee leiders spraken over ,,de nauwe banden tussen de de Verenigde Staten en Taiwan op het gebied van economie, politiek en veiligheid.
De opvallende actie van Trump zal zeer waarschijnlijk niet in goede aarde vallen bij de machthebbers in Beijing. Die zijn sinds president Jimmy Carter in 1979 het zogenoemde één-China-beleid als uitgangspunt nam, gewend om als het enige China officiële betrekkingen te onderhouden met Washington.
Ook in Washington kon Trumps telefoontje op kritiek rekenen. Zo zei de Democratische senator van Connecticut Chris Murphy dat het de aankomend president vrijstaat om beleidswijzigingen door te voeren, maar dat dit ,,draaipunten zonder plan zijn in het buitenlandbeleid. Zo beginnen oorlogen.''
China en Taiwan, gescheiden door een zeestraat, hebben de afgelopen jaren de betrekkingen verbeterd door de economische banden aan te halen en de start van dagelijkse vluchten. Na de verkiezing van Tsai Ing-wen, die in mei aantrad, is de verhouding weer danig bekoeld. Anders dan zijn voorgangers erkent Tsai niet dat er maar één China is. Het één-China-principe werd in 1992 door de leiders van China en Taiwan onderschreven, al houden Beijing en Taipei er ieder stilzwijgend hun eigen interpretatie op na.