Mobiel: 10.000 antennes erbij in 6 jaar tijd

Samenleving
door anp
maandag, 21 april 2014 om 7:42
10 000 antennes erbij in 6 jaar tijd1398059528
In Nederland staan momenteel bijna 30.000 antennes geregistreerd voor bijvoorbeeld mobiele telefonie en andere netwerken. Dat zijn er bijna 10.000 meer dan in 2008, blijkt uit gegevens van het Antennebureau, een overheidsinstantie die zich bezighoudt met antennes en gezondheid.
In het zogenoemde Antenneregister staan ,,vrijwel alle vast opgestelde antenne-installaties met een zendvermogen groter dan 10 decibel Watt (een aanduiding voor de kracht van een signaal)'', schrijft het bureau. Het gaat dan bijvoorbeeld om antennes van radioamateurs, tv-masten en de bekende masten voor mobiele telefonie, die vaak op hoge gebouwen staan. De afgelopen tijd zijn er veel van die antennes bijgekomen in Nederland, zo laat een woordvoerster van het Agentschap Telecom weten. Het Antennebureau valt onder die organisatie. De laatste jaren zijn er met name veel antennes geplaatst voor het 4G-netwerk.
Maar dat het aantal antennes is gegroeid, betekent niet dat er ook evenzoveel masten bij zijn gekomen op bijvoorbeeld gebouwen en andere hoge punten. ,,Op één antennemast kunnen meerdere antennes staan’’, aldus de woordvoerster. Bovendien kan één antenne meerdere frequenties uitzenden. Oftewel; één antenne kan bijvoorbeeld zowel een 2G-signaal als een 3G-signaal uitzenden. De verschillende functies worden echter apart geregistreerd. ,,Het kan dus zijn dat één antenne als meerdere antennes staat geregistreerd.’’