Is Usain Bolt clean?

De overmacht van Usain Bolt bij de sprint is zo groot, dat de vraag gesteld moet worden: is hij wel clean? Hij liep zijn wereldrecord op de 200 meter in Berlijn terwijl hij niet eens voluit ging. Op de honderd meter zette hij al zijn voorgangers te kijk: voor het eerst sinds de elektronische tijdmeting in 1968 verbeterde iemand het wereldrecord met 0,11 seconden.
Ja, het is cynisch om je af te vragen of Bolt doping gebruikt, schrijft Michael Wilbon in The Washington Post, omdat Bolt alle testen heeft doorstaan. Maar het is ook naïef om de vraag niet te stellen. Er zijn al zoveel schandalen geweest dat er niet langer zoiets bestaat als het voordeel van de twijfel.
Scheikundigen en dopingcontroleurs zijn al decennia in een kat- en muisspel verwikkeld. De lijst met sprinters die door de mand zijn gevallen is lang. Wilbon herinnert aan Ben Johnson die op de Olympische Spelen van 1988 het wereldrecord op de honderd meter verbrak (9,79 seconden) en vervolgens werd betrapt. En denk aan Marion Jones, Justin Gatlin, C.J. Hunter, Kelli White - allemaal sprinters die met doping niet in staat waren op dezelfde manier te domineren als Bolt.

Bron(nen):   The Washington Post