Bijna helft Vlamingen houdt niet van migranten

Bijna de helft van de Vlamingen wil geen personen van vreemde afkomst in hun eigen buurt. Dat is een van de bevindingen uit de Vlaamse Migratie en -Integratiemonitor, zo schrijft De Morgen dinsdag. De studiedienst van de Vlaamse regering vroeg Vlamingen tussen 18 en 85 jaar naar de samenstelling van hun ideale buurt. Vijfenveertig procent antwoordde in een buurt te willen wonen met alleen personen van Belgische herkomst. Erg welkom zijn de nieuwkomers ook niet.  47 procent van de Vlamingen vindt dat migranten 'hier komen profiteren van onze sociale zekerheid'. Wat moslims betreft, zegt 40 procent dat ze 'een bedreiging zijn voor onze cultuur en gebruiken'. De helft van de Vlamingen ervaart de aanwezigheid van verschillende culturen wel als een verrijking van onze samenleving. Veel Vlamingen weten overigens niet goed waarover ze het hebben: meer dan de helft van de Vlamingen (51%) heeft nooit contact met personen van vreemde herkomst in zijn of haar buurt. Minder dan drie op de tien Vlamingen geven aan minstens één keer per maand een praatje te maken met personen van vreemde herkomst.

Bron(nen):   De Morgen      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Feit (onderzoeksresultaten) en interpretatie worden hier nogal door elkaar gehaald.

  Feit: Vlamingen wonen liever in een buurt met Belgen (waarschijnlijk met Vlamingen)

  Speculatieve interpretatie: vlamingen houden niet van immigranten… Misschien houden Vlamingen wel gewoon meer van Vlamingen, maar moeten ze dan niet per se meteen niks meer van migranten hebben.

  Feit: meer dan de helft van de Vlamingen (51%) heeft nooit contact met personen van vreemde herkomst in zijn of haar buurt.
  Vreemde interpretatie: Veel Vlamingen weten overigens niet goed waarover ze het hebben

  Want je kunt niet in de krant lezen over bepaalde gebeurtenissen met immigranten? Ik ben nog nooit vermoord en ik ken ook niemand die is vermoord, toch heb ik een groot probleem met moordenaars en hoop ik dat er geen moordenaars in mijn buurt wonen.

  Dat Vlamingen wat xenofoob zijn is duidelijk.
  Dat komt natuurlijk ook door het karakter van het land met de 2 landsdelen, die zorgt voor een sterker nationalistisch gevoel (in dit geval: landsdeel-nationalistisch). Maar dat wil nog niet zeggen dat we meteen allemaal van dat soort kort-door-de-bocht conclusies moeten trekken.

  Overigens is het bekend dat de mens gewoon het allerliefst met soortgenoten omgaat. Is dat per se verkeerd?
  Het wordt pas verkeerd als je andere typen mensen dingen wilt gaan ontzeggen, of rechten wilt opeisen die je aan andere groepen misgunt.

 2. marianne martens

  de titel doet vermoeden dat het om een politiek hoofdgerecht gaat.

 3. Kopje thee

  Vlamingen houden helemaal van niemand die niet Vlaming is, is mijn ervaring. Ze hebben de schurft aan Hollanders, Walen en ‘echte’ buitenlanders. Misschien moeten ze Vlaanderen maar afschieten naar een ander melkwegstelsel, zijn ze dan tevreden.

  • Heldoppantoffels

   Inderdaad, ik heb de Vlamingen ook nooit als erg sympathieke mensen ervaren. Neemt niet weg dat ik wel begrijp dat mensen liever ‘het bekende’ in de buurt hebben wonen.

   Uiteindelijk gaat de “wij / zij” insteek natuurlijk niet helpen, de mensheid slaagt gezamenlijk of faalt gezamenlijk. Momenteel zijn wij in mijn beleving keihard aan het falen op vele onderwerpen.

   Voor wat betreft immigranten ben ik een voorstander van een algehele stop. Het stopzetten van immigratie brengt naar mijn mening onmiddelijk de verantwoordelijkheid om mensen in nood, in de eigen omgeving te helpen, deel kennis zonder perse iets terug te verwachten en creëer in godsnaam eindelijk eens een gezamenlijke wereldvisie die wij allen kunnen delen.

   Waar wil de mensheid over 50 jaar staan? Nog steeds zo veel verschil tussen rijk en arm? Nog steeds hetzelfde achterlijke financiële systeem??? Als dat de insteek blijft dan denk ik dat de mensheid ten dode is opgeschreven en dat zou jammer zijn want we kunnen zoveel meer zijn.

   (in antwoord op Kopje thee)
 4. De Staatsburger

  Niet opzienbarend. Ik denk dat vrijwel alle mensen het liefst in een buurt willen wonen waar de bewoners hun normen en waarden delen.

Reacties niet toegestaan