Meer geld maakt minder gelukkig

Samenleving
maandag, 02 december 2013 om 13:49
welingelichtekringen header 1
Van geld voor eten, een veilige woonplaats en kleding worden mensen gelukkig. Maar op den duur levert elke extra euro steeds minder extra geluk op. En nu is er zelfs onderzoek dat suggereert dat mensen boven een bepaald inkomen weer ongelukkiger worden.
Politici zijn erg geïnteresseerd in de link tussen het BNP in een land en het geluksniveau van de bevolking. Daarover is onder economen nog steeds veel discussie. Uit nieuw onderzoek blijkt inderdaad dat mensen in arme landen tevredener worden met hun leven wanneer de welvaart toeneemt. Mensen worden gelukkiger naar mate ze meer in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien. Maar die tevredenheid met het leven piekt volgens dit onderzoek al bij een jaarlijks inkomen van ongeveer 26.500 euro. En verrassend genoeg vlakt daarboven het geluksniveau niet alleen af, het daalt zelfs.
De onderzoekers vonden aanwijzingen dat deze geluksdip in de rijkste landen komt, doordat meer geld hogere verwachtingen schept. Als de verwachtingen niet uitkomen zijn mensen teleurgesteld en zakt hun tevredenheid met het leven. Mensen in rijke landen zien veel welvaart in hun omgeving. Ze willen en verwachten datzelfde niveau. De neiging van mensen om steeds meer te willen hebben, gaat dus op een gegeven moment tegen ze werken.
Bron(nen): Science Daily