Meer geld maakt minder gelukkig

Van geld voor eten, een veilige woonplaats en kleding worden mensen gelukkig. Maar op den duur levert elke extra euro steeds minder extra geluk op. En nu is er zelfs onderzoek dat suggereert dat mensen boven een bepaald inkomen weer ongelukkiger worden.
Politici zijn erg geïnteresseerd in de link tussen het BNP in een land en het geluksniveau van de bevolking. Daarover is onder economen nog steeds veel discussie. Uit nieuw onderzoek blijkt inderdaad dat mensen in arme landen tevredener worden met hun leven wanneer de welvaart toeneemt. Mensen worden gelukkiger naar mate ze meer in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien. Maar die tevredenheid met het leven piekt volgens dit onderzoek al bij een jaarlijks inkomen van ongeveer 26.500 euro. En verrassend genoeg vlakt daarboven het geluksniveau niet alleen af, het daalt zelfs.
De onderzoekers vonden aanwijzingen dat deze geluksdip in de rijkste landen komt, doordat meer geld hogere verwachtingen schept. Als de verwachtingen niet uitkomen zijn mensen teleurgesteld en zakt hun tevredenheid met het leven. Mensen in rijke landen zien veel welvaart in hun omgeving. Ze willen en verwachten datzelfde niveau. De neiging van mensen om steeds meer te willen hebben, gaat dus op een gegeven moment tegen ze werken.

Bron(nen):   Science Daily      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Het ligt eraan hoe je ermee om gaat / kan omgaan, kijk maar eens naar de omhooggevallen voetballertjes. Veel geld kan het leven makkelijker maken, echter men moet niet vergeten dat gezondheid en geluk niet te koop is. Dat laatste is oneindig veel belangrijker dan de pegels.

 2. André Somers

  Dat niveau lijkt me nogal afhankelijk van de koopkracht die dat geld vertegenwoordigd. €26k hier is niet veel, €26k in een ontwikkelingsland kan heel veel zijn. Net zoals het heel weinig zegt dat zoveel mensen moeten leven van minder dan US$1 per dag. Wat kan je daarvan kopen op de plaats waar je woont? Dát is relevant!

  • Vogelbeest

   26500 betekent Villa Vogelbeest verkopen, kinderen niet meer op schoolreis, golfclub opzeggen, volvo omruilen voor een lada. Laat mij lekker ongelukkig zijn met veeeeel meer dan 26500……..

   (in antwoord op André Somers)
 3. Paulraw

  ”Maar die tevredenheid met het leven piekt volgens dit onderzoek al bij een jaarlijks inkomen van ongeveer 26.500 euro.”

  Bruto of netto?

 4. De Staatsburger

  “Beleid Rutte II maakt bevolking gelukkiger.”

 5. henkwiersma

  Ik heb er niets op tegen om heel erg ongelukkig te worden van een inkomen van meer dan 30.000 per jaar.

 6. kletsmajoor

  🙂

 7. Aurely

  Ik geloof wel van het effect maar niet van de hoogte van het bedrag die hier gesteld wordt. Daarvan kun je een sociale woning huren en het minimale bekostigen, en voor de rest ben je overgeleverd aan de wolven der maatschappij. Onverwachte tegenslagen kun je nauwelijks opvangen.

  Zie ook de kritiek in overige reacties; fijn stukje copypaste journalistiek is dit.

 8. Pietje_Precies

  de wet van de afnemende meeropbrengsten (wet van Gosse) geldt ook voor geld natuurlijk, net zoals ie voor een bord piepers geldt. Als je een week niet gevreten hebt, zijn die piepers goud. Maar als je elke dag alleen maar piepers eet…….
  da’s zeker 26.500 netto dan….

 9. Mo Meta

  Misschien handig om het artikel aan te passen, het genoemde bedrag gaat over besteedbaar inkomen. Dus wat overblijft na alle belastingen en alle vaste lasten. Dan heb je het over iets meer dan 2000 euro netto per maand.

Reacties niet toegestaan