Wat denkt je hond?

Het is een prettige gedachte om aan te nemen dat je hond je gezicht wil likken als je thuiskomt uit liefde en aanhankelijkheid. Een soort welkomskus.
De feiten zijn anders. Een hond heeft diep van binnen de verwachting dat dat likken veroorzaakt dat je gaat kotsen, zodat hij ook wat te eten heeft. Het past bij het begroetingsritueel dat wolven gebruiken bij de terugleer van een lid van de roedel
Alexandra Horowitz, psychiater en gedragsdeskundige,  legt in een gesprek met ABC News uit hoe het gedrag van honden te duiden. Zo kijken honden ons wel veel aan en menen wij dat ze veel informatie met hun ogen waarnemen, maar hun neus gaat altijd voor. Ze ruiken zich een weg door het bestaan, waarbij ze zelfs de tijd kunnen ruiken - de ene lucht is ouder dan de ander.
Een ze zien anders. Enerzijds breder - ze hoeven hun kop niet om te draaien voor de horizon, anderzijds minder kleurrijk (blauw en groen). En honden zien sneller: 80 beelden per seconden, terwijl er slechts zestig zien. Daarom kunnen honden ook beter frisbees vangen dan wij.
En volgens Horowitz is de gedacht dat er alfahonden bestaan onjuist. En roedel wolven is volgens haar een familie, en geen militaire eenheid.

Bron(nen):   ABC News