Steeds meer opwinding over de oprukkende Quenelle

De laatste opwinding over de Quenelle betreft het feit dat Jean Marie le Pen, de nieuwe vriend van Geert Wilders hem zou hebben gemaakt. Het is het zoveelste incident in een lange rij. De Quenelle is een gebaar dat in Frankrijk is begonnen maar intussen de wereld veroverd als teken dat je tegen joden bent. Steek je linkerarm schuin naar beneden. Plaats je rechterhand op je linkerschouder, of andersom. Zo maak je de Quenelle. Het begon bij de antisemitische caberetier Dieudonné M’Bala M’Bala, die het gebaar in 2008 als eerste gebruikte. Dieudonné is van menig dat de wereld bedreigd wordt door een joods complot en dat slechte joden aan de touwtjes trekken. De man, zoon van een Afrikaanse vader en een Franse moeder, is daarvoor veroordeeld, maar er ook beroemd door geworden. Want al is maar 0,7 procent van de Franse bevolking joods, er is toch veel jodenhaat. Misschien ook wel omdat 14 procent van de Franse bevolking moslim is. Er duiken steeds meer foto's op van mensen die de Quenelle maken naar synagogen, oorlogsmonumenten en zelfs naast de school in Toulouse waar 4 joodse kinderen werden doodgeschoten door een moslim. Beroering was er ook toen voetballer Anelka de Quenelle maakte op het voetbalveld. Dieudonné M’Bala M’Bala blijft volhouden dat zijn gebaar slechts protest is tegen 'het systeem'. Maar aangezien volgens hem het systeem wordt beheerst door 'joodse slavendrijvers' maakt dat het niet onschuldiger

Bron(nen):   New York Times      

38 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Cornelis Berend

  Wilder’s gedachtengoed komt voornamelijk uit Israël, dus maar eens even aanzien hoe die ‘vriendschap’ met Le Pen zich gaat ontwikkelen.

  • De Staatsburger

   Wilders heeft helemaal niks met Jean-Marie Le Pen, het is een gotspe om te schrijven dat ze vrienden zijn. Hij heeft veel meer met dochter Marine Le Pen, die net als Wilders een broertje dood heeft aan Jodenhaat.

   (in antwoord op Cornelis Berend)
   • WimB

    Ach, nog een gevalletje cognitieve dissonantie, een vriend van de ‘goede’ Wilders kan niet fout zijn. De simpele waarheid is dat Marine Le Pen de voorzitter is van een partij die Jean-Marie Le Pen lijsttrekker voor haar Europese campagne heeft gemaakt. Dat betekent eenvoudig dat ze zijn standpunten deelt of tenminste gedoogt. En aangezien het hier niet over een persoonlijke vriendschap gaat, maar over een politieke, is Geert dus gewoon een vriend van Jean-Marie. Maar Geert zal dan ook met iedereen vriendschap sluiten om zijn doel te bereiken. Zolang de joodse vriendschap hem helpt, zal hij die koesteren. Als er zich nieuwe vrienden aandienen, zal hij de rekensom opnieuw maken.

    (in antwoord op De Staatsburger)
 2. De Staatsburger

  Hoogste tijd dat Europa paal en perk gaat stellen aan de oprukkende Jodenhaat onder moslims.

  • Prikker

   Misschien moet je Israël daar eens over aanspreken.
   Wie terreur zaait zal haat oogsten.

   (in antwoord op De Staatsburger)
  • Dead Silence

   Deze hatende moslims willen af van alle andersdenkenden.

   (in antwoord op De Staatsburger)
   • De Staatsburger

    Onverdraagzaamheid naar andersdenkenden is de kern van hun gedachtegoed. Het is geen toeval dat vrijwel alle moslimlanden in oorlog zijn.

    (in antwoord op Dead Silence)
  • André Somers

   “Hoogste tijd dat Europa paal en perk gaat stellen aan de oprukkende haat tussen bevolkingsgroepen.”

   Fixed it for you.

   Wat mij betreft kan _elke_ bevolkingsgroep die meent dat aan andere groep uit minderwaardige mensen bestaat, een lesje beschaving gebruiken. Er zijn vele groepen met veel te lange tenen. Daar zitten zeker moslims onder, maar net zo goed (zionistische) joden die elke kritiek op de _staat_ Israël direct als antisemitisme bestempelen. En ja, ik bedoel daar ook diegenen mee die menen dat “de moslims” het gedaan hebben…

   (in antwoord op De Staatsburger)
 3. kletsmajoor

  Vervelend dat in dit interessante artikel tussen neus en lippen door even opzettelijk een onwaarheid over de zogenaamde vriendschap tussen Geert Wilders en Jean Marie le Pen in de wereld wordt geslingerd. Dat heeft een site als deze, geleid door serieuze journalisten, toch niet nodig?

  • AT

   ‘vriend’ is misschien een foute woordkeuze, maar een relatie is er wel degelijk. Het illustreert de dubbelzinnigheid van iemand als Wilders die hier steun krijgt uit Joodse kringen en ook meent voor ‘de Joodse zaak’ te strijden, maar net zo goed met antisemieten in zee gaat. Is er nog iemand die meent dat Wilders zo sterk in z’n principes is?

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Die woordkeuze is niet triviaal, het is wat de bewering tot een leugen maakt.

    (in antwoord op AT)
    • AT

     Ik geef je gelijk. ‘Relatie’ is er ook niet met Jean Marie maar met dochter Marine. Foute journalistiek hier.

     (in antwoord op kletsmajoor)
  • WimB

   Ai. Geert is zelfverklaard vriend van Israël (al is enig opportunisme hem wellicht niet vreemd), en nu doet een vriend van Geert de Quenelle. En dus heeft de pers het gedaan. Psychologen hebben hier een term voor: Cognitieve dissonantie

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Beter lezen Wim. Wilders werkt samen met Marine le Pen en is geen vriend van Jean Marie le Pen.

    (in antwoord op WimB)
    • WimB

     Beter nadenken kletsmajoor. Marine Le Pen is de voorzitter is van een partij die Jean-Marie Le Pen lijsttrekker voor haar Europese campagne heeft
     gemaakt. Dat betekent eenvoudig dat ze zijn standpunten deelt of tenminste gedoogt. En aangezien het hier niet over een persoonlijke vriendschap gaat – hoe ze gezellig samen een wijntje drinken boeit me niet – maar over een politieke, is Geert dus gewoon een
     vriend van Jean-Marie.

     Zodra het SP-bestuur Mark Rutte als lijsttrekker kiest, hoewel ze zijn standpunten verder niet delen, zal ik mijn mening herzien….

     (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Wilders is geen vriend van Jean Marie le Pen. Als je Wilders wilt aanvallen zijn er genoeg punten te maken die direct aangrijpen op Wilders’ politieke programma en dan heb je mijn steun. Je toevlucht nemen tot het geforceerd construeren van foute vriendschappen, kennelijk vanuit de behoefte hem te besmeuren, is nergens voor nodig en verzwakt alleen maar je zaak.

      (in antwoord op WimB)
     • WimB

      Een discussie over ‘politieke vriendschappen’ waarbij de standpunten die de lijsttrekkers van de betrokken politieke partijen geen onderwerp mag zijn, is volkomen nonsens. We hebben het hier niet over de foute mening van een schoonvader, maar over de lijsttrekker van een partij die graag roept dat hij 6 miljoen holocaust slachtoffers een detail vindt. Met de partij die dat goedkeurt wil Wilders samenwerken. Als hun voorzitter het daar niet mee eens is, moet zij of vertrekken of haar vader laten vertrekken.

      Als Wilders met haar zou willen trouwen, zou ik nog geen letter aan dit onderwerp hebben besteed. Maar als hij met haar partij wil samenwerken, accepteert hij impliciet ook de standpunten van haar lijsttrekker. Vergeet niet dat de eventuele samenwerking hun gedeelde visie op Europa betreft en Jean-Marie hun Europese lijsttrekker is.

      Om terug te komen op je reactie: samenwerken met deze partij is een essentieel onderdeel van Wilders huidige politieke programma en heeft potentieel veel meer impact dan al het nationale geroeptoeter, en ik heb daarmee het volste recht daar kritiek op te hebben.

      (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Je mist mijn punt. Je hebt alle recht om kritiek op Wilders te hebben, maar je komt met vergezochte constructies die verraden dat je er nogal emotioneel inzit en op elke slak zout wil leggen. Je kunt beter je energie concentreren op de hoofdlijnen.

      (in antwoord op WimB)
     • WimB

      je mist 6 miljoen punten..

      (in antwoord op kletsmajoor)
     • WimB

      Nog één reactie en dan stop ik. De emotionaliteit herken ik niet, ik vind alleen zaken belangrijk die jij kennelijk als detail ziet. Je vindt mijn analyse een vergezochte constructie en stelt dat ik op elke slak zout wil leggen. Ik vraag me af wat er voor jou bij politieke samenwerking dan wel belangrijk is, als zelfs de mening van een lijsttrekker een vergezocht detail is.

      Bij de samenwerking met het Front National accepteert Wilders uitspraken die volledig haaks staan op zijn eigen uitgangspunten. Die uitspraken komen niet van de onder-onder-voorzitter van de regio zuid-zuid-west-2, ze komen van de Europese lijsttrekker van die partij. Het betreft hier ook niet een afwijkende mening over een bezuiningingspercentage, het gaat om standpunten van de lijsttrekker die fundamenteel indruisen tegen alles waar Wilders voor zegt te staan. Dat die uitspraken niet van de persoon komen waar Wilders zelf mee spreekt, is politiek volledig irrelevant, ze komen van de partij waarmee hij zegt te willen samenwerken en geven het gedachtegoed binnen die partij weer.

      Als hij met dat soort standpunten geen problemen heeft, bevestigt dat hetgeen ik wil aankaarten. Het gaat me dus juist niet om man’s standpunten – daar ben ik het niet mee eens maar daar gaat deze discussie niet over – het gaat me om het feit dat Wilders zich hiermee een volledige opportunist toont, en juist niet de man van principes die hij stelt te zijn. Als een Nederlandse politicus iets onaardigs zegt over Israel, klimt hij in een hoge boom en schreeuwt moord en brand, als Le Pen 6 miljoen dode joden een onbelangrijk detail vindt, is dat geen probleem want de man is slechts lijsttrekker van een partij waar het overigens zo goed samenwerken mee is…

      Natuurlijk, je kunt dat onbelangrijk vinden. Maar als Wilders zelfs niet beoordeeld mag worden op deze daden en het achterliggende opportunisme, laten we dan gewoon toegeven dat we een sterke blonde leider willen en dat wát hij nu eigenlijk wil gaan doen, er niet toe doet. Dat zien we dan wel weer, als hij eenmaal gekozen is.

      (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Wilders heeft meermalen afstand genomen van de uitspraken van Jean Marie le Pen en Marine le Pen heeft ook de afstand tot haar vader vergroot. Dat hij niet zo maar uit het Front National kan worden gegooid is ook logisch aangezien hij de oprichter is. Dat dit proces gaande is binnen het Front National ziet iedereen en dat maakt argumenten om Wilders via Marine le Pen en J.M. le Pen aan fascisme te koppelen zwak en vergezocht.

      Overigens Wilders is dankbaar dat tegenstanders met zwakke argumenten komen want het geeft hem een grote kans om het debat te winnen met veel publiciteit op de koop toe. Zijn echte zwakke punten blijven intussen buiten beschouwing.

      Tot slot: Wilders c.q. de PVV zijn blijvertjes gebleken met grote aanhang. Een normaal rationeel debat met hen is nodig. (En dat is ook een oproep aan Wilders.)

      (in antwoord op WimB)
  • André Somers

   Zie je deze site echt als een serieuze journalistieke site? :X

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Dat is de vraag die ik me stel. Meneer 3huis is in elk geval wel van oorsprong een serieuze journalist (HP/De Tijd).

    (in antwoord op André Somers)
  • André Somers

   Ah, dus in plaats van te luisteren naar de ideeën van Samsom, Zijstra (of Rutte, die is “partijleider”), Pechtold en Roemer als je hier in Nederland wil weten waar een partij voor staat, luister je uitsluitend naar Spekman, Korthals, Gräper en Marijnissen. Toch?

   Of zien we straks bij de verkiezingscampagnes toch de lijsttrekkers uitleggen waar het om gaat?

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Zie mijn reacties op WimB. Het is beter vergezochte, indirecte argumenten achterwege te laten als er veel sterkere directe argumenten zijn.

    (in antwoord op André Somers)
 4. Hobbykip

  Pics or it didn’t happen!

 5. Karl Ruprecht Kroenen

  G3^^^ Heeft een passie voor Geert.

  • kletsmajoor

   Meer een obsessie denk ik.

   (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
   • Karl Ruprecht Kroenen

    Misschien wil G3^^^een dagje mee op een installatieproject met mij.
    Kan ik hem eens leren wat voor koppelingen hij wel kan maken.
    Degelijke koppelingen die stevig blijven zitten.
    Want de koppelingen die hij nu maakt zijn zo lek als een mandje.

    (in antwoord op kletsmajoor)
 6. Karel Kritisch

  Nu men welke betekenis het heeft is het in ieder geval een teken van haat en domheid.

 7. Johan Vermeulen

  Dieudonné is erg
  grappig en heeft zowat heel niet-joods Frankrijk als sympathysant: blanken,
  zwarten en moslims. Ook de filosoof Alain Soral maakt deel uit van deze
  beweging. Het is een reactie op de grote controle van joods Frankrijk op de
  gang van zaken in dat land.

  Vader Le Pen was
  anti joods en anti-immigrant. Zijn dochter probeert de partij van dat
  anti-joods imago te bevrijden, en dat geeft meteen een veel positiever pers.

  Geert is een
  product van de Israelische ambassade: zijn belangrtijkste adviseur toen hij nog
  kamerlid was, was Eliot Wgaschal. Geert werd toen zelfs door de AIVD
  verdacht van spionage voor Israël.

  Ik was een fan van
  Pim ,want Pim wilde oprecht de problemen benoemen om ze daarna mogelijk te
  kunnen oplossen. Geert heeft maar één doel: de moslims zwart maken, zodat het
  acceptabeler wordt dat onze vrienden de moslim-landen vernietigen.

  Bij voorkleur
  door daar een burgeroorlog te ontketenen, zoals bijvoorbeeld bewust in
  Yugoslavië en in Irak en Libië en Syrië is gedaan.

  • Driekommaveertien

   Wilders heeft niet slechts één doel. Allicht heeft hij één hoofddoel. Maar dat is wat anders. En ja, dat betreft de islam. Maar daarnaast heeft hij vele nevendoelen.

   Zo heeft Wilders het inmiddels op iedere niet-pvv’er voorzien, waaronder dus ook ik. Het begon – naast de moslims – met Cohen/PvdA/links. Toen volgden de VVD en het CDA (na het Catshuisverraad) en inmiddels zijn we aanbeland bij de “eurofielen” van m.n. D’66. Iedere niet-pvv’er komt op den duur wel aan de beurt. Wilders plakt daar zelf vervolgens de algemene sticker “links” op, ook al betreft het bijvoorbeeld de VVD. Het maakt hem niet zoveel uit, zolang zijn – minder ontwikkelde – achterban het maar begrijpt. Dat de pvv zelf intussen de SP op sommige fronten links heeft ingehaald, doet er blijkbaar helemaal niet toe.

   (http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3572655/2014/01/06/Louis-Bontes-profileert-zich-met-gezond-rechts-geluid.dhtml )

   Overigens heb ik als niet-pvv’er zelf ook de grootste moeite met de islam. Ik was tot voor kort bijzonder verheugd dat Nederland hard aan het ontkerkelijken was. Mijn vreugde was te voorbarig en van korte duur. We kregen er immers een veel stardere religie voor terug. Ik kan dat geen goede ontwikkeling noemen.

   (in antwoord op Johan Vermeulen)
  • André Somers

   “Geert is eenproduct van de Israelische ambassade: zijn belangrtijkste adviseur toen hij nog kamerlid was, was Eliot Wgaschal.”

   Voor zover ik weet ik Wilders nog altijd Kamerlid.

   (in antwoord op Johan Vermeulen)
   • Johan Vermeulen

    U heeft gelijk. het moet zijn: Toen Geert nog voor de VVD in de Kamer zat. De correcte naam was : Eliot Wagschal.

    (in antwoord op André Somers)

Reacties niet toegestaan