Gaan mannen vaak vreemd als hun vrouw zwanger is?

Komt een vrouw bij de dokter ... en dan blijkt dat ze zwanger is. De rest van het verhaal is eigenlijk hetzelfde. Is het echt zo erg gesteld met het mansvolk? Nee, gelukkig niet. Het hangt ervan af met welk type man je aan je voortplanting werkt. Er zijn drie categorieën van aanstaande vaders:

  • type Z gaat vreemd of wil vreemd gaan
  • type Y verlangt meer naar zijn vrouw dan ooit
  • type X heeft weinig libido en zal sowieso niet gauw vreemd gaan

Waarom gaat een man vreemd tijdens de zwangerschap van zijn vrouw, ook als hij verder heel tevreden is over zijn relatie? Hij kan zich ambivalent voelen over de zwangerschap of de veranderingen die ermee gepaard gaan. Zijn partner heeft misschien minder zin in seks. Zij denkt soms dat haar lichaam onaantrekkelijk is en daardoor kan ze zich geremd voelen.

Maar type Y komt gelukkig ook vaak genoeg voor. Hij vindt zijn vrouw nog net zo aantrekkelijk als voorheen, ook als ze minder seks hebben. Vooral als hij wat ouder is of bezorgd over de veiligheid van de foetus in de laatste weken, wil hij zelf ook minder seks.

En dan is er nog type X. Dit zijn mannen die zelf zwangerschapssymptomen krijgen: misselijkheid, gewichtstoename, stemmingswisselingen, moeheid, zelfs braken. Hormonen zijn de boosdoeners. Deze mannen hebben hogere niveaus van prolactine, een hormoon dat in verband wordt gebracht met hechting en ouderlijke gedrag. Hun testosteronspiegels zijn relatief laag, waardoor ze een verminderd libido hebben.

Is type X daardoor minder aantrekkelijk? Zeg dat niet te gauw: deze trouwe, broedse mannen vertonen het meest vaderlijke gedrag als de baby er is. Je hebt meer kans dat ze de baby horen huilen en daar meteen op reageren. Ze zijn meest meelevend en tolerant. Kortom, ideale vaders.

Bron(nen):   Psychology Today