Identificatieteams hebben het zeer zwaar

Wat de leden van de identificatieteams aantreffen is ,,met geen pen te beschrijven''. Dat zei de korpschef van de nationale politie Gerard Bouman maandag tijdens de bijeenkomst met de Tweede Kamer over de ramp van het toestel van Malaysia Airlines. Bouman baseert zich bij dat oordeel op de tijd die inmiddels is verstreken en wat er is gebeurd op de plek van de ramp. "We hebben allemaal de beelden kunnen zien dat er op de rampplek wordt gelopen en dat spullen worden weggehaald." Er is zo veel gebeurd, het is zeer de vraag wat we gaan vinden. De politiechef kan niet zeggen naar hoeveel stoffelijke resten nog wordt gezocht. De stoffelijke resten zitten 'in stukken en brokken' bij elkaar. "Groot en klein, het zit in die zakken." Sommige delen zijn verbrand, andere zwaar beschadigd. "Er is niets van te zeggen, hoe graag ik ook zou willen." De meeste slachtoffers van de crash zijn vorige week overgebracht naar een kazerne in Hilversum.

Al zijn de leden van die teams nog zo ervaren en door de wol geverfd, ze hebben het er vaak vreselijk moeilijk mee, zo bleek uit de woorden van de poltiiebaas.

Hij bespeurt verder alleen maar goede wil onder zijn mensen om de zaken zo goed mogelijk ten einde te brengen. Mensen gaan op vrijwillige basis naar Oekraïne, maar het kost geen enkele moeite om welwillenden te vinden.