Neves verrassend naar 2e ronde Brazilië

De centrumrechtse politicus Aécio Neves is de verrassende uitdager van zittend president Dilma Rousseff in de tweede ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen op zondag 26 oktober. In de eerste ronde haalde Neves, kandidaat van de Sociaal Democratische Partij van Brazilië (PSDB), meer stemmen dan Marina Silva van de Braziliaanse Socialistische Partij (PSB). In de peilingen voor de eerste ronde zat Silva Rousseff nog het dichtst op de hielen.

Analisten denken dat de tweede ronde kan uitlopen op een nek-aan-nek race. In de campagne zal het wel eens hard tegen hard kunnen worden met een beduidend scherpere toon dan bij de eerste ronde, voorspellen ze.

Brazilianen kunnen kiezen uit twee duidelijk verschillende toekomstvisies. Neves is vriendelijker voor het bedrijfsleven, Rousseff is meer van het staatsingrijpen. De zittende president zal haar tegenstander proberen neer te zetten als een privatiserende zakenman die in de sociale zekerheid gaat snijden. De PSDB van Neves regeerde Brazilië van 1995 tot en met 2002. In die periode privatiseerde de regering een aantal staatsbedrijven en sneed ze fors in de overheidsuitgaven.

Ondernemers

Neves zal tijdens zijn campagne voor de tweede ronde waarschijnlijk waarschuwen dat Rousseff het land zal belasten met nog hogere overheidsuitgaven en dat de economie nog verder in het slop zal raken. Neves riep de achterban van Silva op in de tweede ronde op hem te stemmen. Hij vertegenwoordigt naar eigen zeggen de ,,hoop op verandering''. Rousseff las de uitslag van zondag als een afwijzing van ,,de geesten van vroeger, recessie en werkloosheid''.

Kopstukken van de PSDB hebben laten weten dat ze Silva gaan vragen Neves in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen te steunen. Beide politici zijn voorstander van het creëren van een ondernemersvriendelijk klimaat. Bovendien was de campagneleider van Silva eerder een leider van de PSDB.

Maar waarnemers houden er rekening mee dat Silva zich in de tweede ronde neutraal opstelt. Tijdens de campagne voor de eerste ronde heeft ze zich geërgerd aan de negatieve tv-spotjes die de PSDB en de PT over haar hadden uitgezonden. Om die reden wil ze mogelijk afstand tot beide partijen bewaren.