Russen hacken computers Witte Huis

Russische hackers zijn het computersysteem van het Witte Huis binnengedrongen. Dat meldde CNN dinsdagavond op basis van bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek naar de hack.

Persbureau Reuters meldde dat volgens een medewerker van het Witte Huis er geen gevoelige systemen zijn gehackt. Volgens CNN is dat wel gebeurd.

Russische hackers vielen de laatste tijd regelmatig e-mailsystemen bij de Amerikaanse overheid aan. De Verenigde Staten hielden altijd vol dat er nooit een e-mailsysteem was aangevallen waarin geheime informatie werd uitgewisseld. Bovendien schroefden de Amerikanen de beveiliging op.

Agenda

Maar volgens de bronnen van CNN gebruikten de Russen de hack in de e-mailsystemen om in te breken in een 'gevoelig' deel van het computersysteem van het Witte Huis, de ambtswoning van president Barack Obama. De hackers konden bijvoorbeeld in de niet-publieke agenda van Obama. Die is niet geheim, maar ook niet openbaar.

De Amerikaanse geheime diensten die de aanvallen onderzoeken, noemen het een van de meest gewiekste hacks tegen de Verenigde Staten ooit. De hackers probeerden bovendien hun sporen uit te wissen, door hun inbraak via computers over de hele wereld te leiden. Toch wisten de Amerikanen bepaalde codes en andere sporen te herkennen, waaruit zou blijken dat het om hackers gaat die voor de Russische overheid werken.