Thaise playboy prins wil pas over jaar koning worden

Prins Maha Vajiralongkorn wil pas over minstens een jaar tot koning van Thailand worden gekroond. Zijn vader koning Bhumibol overleed donderdag op 88-jarige leeftijd.

Minister-president Prayut Chan-o-cha deelde die verrassende boodschap zaterdagavond op de Thaise televisie mee. De 64-jarige prins wil eerst rouwen en acht een periode van een jaar daarvoor geëigend. Totdat Maha Vajiralongkorn aantreedt, neemt een regent de zaken waar. Dat is de 96-jarige Prem Tinsulanonda, de voorzitter van de Koninklijke Adviesraad.

Maha Vajiralongkorn is, anders dan zijn ouders, in Thailand impopulair. Redenen hiervoor zijn zijn militaire carrière en zijn vluchtige persoonlijke leven. Bovendien hangt om hem een geur van corruptie en louche zaken. In juli 2011 werd zijn Boeing 737 in beslag genomen op de luchthaven van München. Het toestel werd niet toegelaten tot de start. Dit was te wijten aan een twintig jaar oude vordering van een Duits bedrijf dat de Don Mueang Tollway aan had gelegd. De vordering bedroeg 36 miljoen euro. De Thaise minister van Buitenlandse Zaken voldeed uiteindelijk het bedrag. Hij draagt de koninklijke titel Somdet Phra Chao Fah Maha Vajiralongkorn Boroma Orasathirat en is generaal in het Thaise leger, admiraal van de marine en Air Chief Marshal bij de luchtmacht, waarbinnen hij een eigen squadron heeft op Don Muang RTAFB in Bangkok.