90-jarige Belgische gestorven 'aan twee virusvarianten tegelijk'

Samenleving
door anp
zondag, 11 juli 2021 om 3:25
93253336 m
Een 90-jarige vrouw uit België die eerder stierf aan het coronavirus was tegelijkertijd besmet met zowel de Alfa- als de Beta-variant, hebben Belgische onderzoekers zondag bekendgemaakt. Dit zeldzame fenomeen wordt volgens hen mogelijk onderschat.
De niet-gevaccineerde vrouw, die alleen woonde en thuisverpleging kreeg, werd in maart opgenomen in het ziekenhuis in Aalst na een aantal valpartijen. Ze testte dezelfde dag positief op Covid-19. Hoewel haar zuurstofgehalte aanvankelijk goed was, verslechterde haar toestand snel en vijf dagen later stierf ze.
Toen medisch personeel testte op de aanwezigheid van zorgwekkende varianten, ontdekten ze dat de vrouw zowel de Alfa-stam, die oorspronkelijk uit Groot-Brittannië kwam, als de Beta-variant die voor het eerst in Zuid-Afrika werd ontdekt, bij zich droeg. "Beide varianten circuleerden op dat moment in België, dus het is waarschijnlijk dat ze co-geïnfecteerd was met verschillende virussen van twee verschillende mensen", zegt moleculair biologe Anne Vankeerberghen van het OLV-ziekenhuis die het onderzoek leidde. "Helaas weten we niet hoe ze besmet is geraakt."
Vankeerberghen vertelde dat het moeilijk te zeggen is of de co-infectie een rol heeft gespeeld bij de snelle achteruitgang van de patiënt. Het onderzoek, dat nog niet voor publicatie bij een medisch tijdschrift is ingediend, wordt gepresenteerd op een Europees congres. Vankeerberghen stelde in een persbericht dat er "geen andere gepubliceerde gevallen" waren van soortgelijke co-infecties en voegde eraan toe dat het "fenomeen waarschijnlijk wordt onderschat". Dit komt volgens haar door het beperkte testen op zorgelijke virusvarianten en ze roept op tot meer snelle PCR-tests om bekende variantmutaties te detecteren.
In januari meldden wetenschappers in Brazilië dat twee mensen gelijktijdig besmet waren met twee verschillende stammen van het coronavirus, maar de studie moet nog worden gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.
In reactie op het onderzoek zei Lawrence Young, een viroloog en hoogleraar moleculaire oncologie aan de Universiteit van Warwick, dat het geen verrassing was om een ​​persoon te vinden die besmet was met meer dan één stam. "Deze studie benadrukt de noodzaak van meer onderzoek om te bepalen of infectie met meerdere zorgelijke varianten het klinische verloop van Covid-19 beïnvloedt en of dit op enigerlei wijze de werkzaamheid van vaccinatie in gevaar brengt."