A Cry in the Dark: moeder ten onrechte beschuldigd van moord

Samenleving
door Chantal Caeswoensdag, 13 juni 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Er is een einde gekomen aan de verdwijningszaak van de Australische baby Azaria Chamberlain die 32 jaar geleden verdween. De familie van de 9 weken oude baby kampeerde in augustus 1980 bij de bekende Uluru-rots in Midden-Australië, toen het kind plots verdween.
Moeder Lindy beweerde dat een dingo, een wilde hond, haar had meegenomen. Een lijk werd nooit gevonden, maar de kleren van het kind werden later onder de grond aangetroffen. De moeder werd tot levenslang veroordeeld voor moord, haar man zou medeplichtig zijn geweest.
Veel Australiërs geloofden niet dat een dingo sterk genoeg is om een baby mee te nemen. Tijdens de oorspronkelijke rechtszaak werd er op de ouders gespuwd. 's Nachts verzamelden manifestanten voor hun huis om urenlang te huilen als een dingo.
De affaire is wereldwijd bekend door de verfilming 'A Cry in the Dark' met Meryl Streep.
De vrouw zat effectief 3 jaar in de gevangenis. Ze werd vrijgelaten nadat er bij de rechtbank twijfel ontstond, omdat ze bleef volhouden dat een dingo haar baby had meegenomen. Nadat een speciale onderzoeksjury een nieuwe procedure startte, waarin de babykleertjes centraal stonden, kwam de vrouw vrij. Een derde onderzoek kwam niet tot een eensluidende conclusie.
Een forensisch arts sprak zich nu voor de rechtbank uit over de zaak: 'Er bestaan bewijzen dat een dingo in staat is om heel jonge kinderen aan te vallen, mee te nemen en te doden'. Volgens haar liet het bewijs dat ze onderzocht geen ruimte voor twijfel. 'De baby is meegenomen door één of meerdere dingo's.'
Bron(nen): Knack