Amsterdamse Westerpark volgestroomd voor 'woonprotest': enorme opkomst

Samenleving
door anp
zondag, 12 september 2021 om 15:03
amsterdamse westerpark volgestroomd voor woonprotest1631452820
Het Westerpark in Amsterdam is zondagmiddag volgestroomd voor het zogenoemde woonprotest. De organisatie liet de menigte weten "overrompeld" te zijn door de grote opkomst.
De actievoerders lopen met borden met daarop teksten als 'fix de woningmarkt' en 'huisjesmelkers functie elders'. Ook scanderen de deelnemers gezamenlijk leuzen als 'mensen boven markt'. De organisatie heeft de mensen gevraagd zich meer over het grasveld te verspreiden om zo ruimte te maken voor actievoerders die zich willen aansluiten bij het protest.
De actie is bedoeld om de aandacht te vestigen op de volgens de initiatiefnemers "kolossale wooncrisis" in Nederland. Het is de bedoeling vanaf het Westerpark naar de Dam te lopen.
Door onder meer de stijgende huizenprijzen en groeiende wachtlijsten voor sociale huurwoningen is het steeds moeilijker aan een woning te komen. "Honderdduizenden mensen staan op jarenlange wachtlijsten, huizenprijzen schieten als een raket omhoog en het aantal daklozen is in tien jaar verdubbeld", constateert de organisatie. "Wij spreken ons uit tégen de uitverkoop van ons woonrecht, tégen de hebzuchtige rijken die slapend rijker worden, tégen het leed van honderdduizenden Nederlanders en tégen het verdrijven van oorspronkelijke bewoners uit hun eigen wijken middels racistisch en klassistisch woonbeleid."
Het woonprotest is het begin van diverse acties die de komende tijd in het hele land staan gepland.