April was 'historisch' koud, vrij zonnig en met volop sneeuw

Samenleving
door anp
zaterdag, 01 mei 2021 om 7:40
april was historisch koud vrij zonnig en met volop sneeuw1619848124
April 2021 gaat om meerdere redenen de geschiedenisboeken in. Met een gemiddelde temperatuur van 6,7 graden was de maand liefst 3,2 graden kouder dan normaal, meldt Weer.nl. Ook lag er ook veel meer dagen sneeuw dan gebruikelijk is in april.
De temperatuur lag afgelopen maand flink onder het gemiddelde. Alleen in 1917 was het verschil met de normale temperatuur nog groter. Toen werd het in april 3,3 graden kouder dan gebruikelijk. Hoewel de maand niet in het rijtje met koudste aprilmaanden ooit terechtkomt, beleefde Nederland onlangs wel de koudste april sinds 1986.
Dat komt onder meer door het grote aantal vorstdagen. Het Drentse Eelde telde er het meest: achttien. In De Bilt vroor het acht keer en dat was twee keer zo vaak als gebruikelijk. In Eelde werd ook de laagste temperatuur gemeten. Op 26 april werd het er -4,5 graden.
April kenmerkte zich ook door een aantal dagen waarop het flink sneeuwde. In de eerste helft van de maand werd op tien dagen ergens in het land sneeuw waargenomen. Normaal gesproken gaat het om 2,5 dag. Sinds 1977 is het niet zo sneeuwrijk geweest in de vierde maand van het jaar.
De tweede helft van de maand verliep een stuk zonniger, waardoor het aantal zonuren hoger uitkomt dan gebruikelijk. Landelijk gaat het om 226 uur, tegen 196 uur normaal. Het zonnigst was het in Vlissingen, met zo'n 255 zonuren.